1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Pistaasin kuoret innoittivat kierrätyskorujen tekoon

Tyhjentynyt muovinen sampoopullo tai rikki menneet nahkasaappaat eivät ole kierrätyskorujen tekijälle roskaa, vaan käyttökelpoista materiaalia vaikkapa korvakorujen tekemiseen.

ilmiöt
Jonna Tiitinen
Kati Siponmaa / Yle

Jonna Tiitisen käsissä koruksi vääntyy vaikka huonekaluliikkeen vanhan nahkasohvamalliston näytepala.

– Nahka, muovi ja sitten nuo pistaasipähkinät. Niitä lähinnä käytän, koruyrittäjä toteaa.

Tiitisen tyyli on hänen omien sanojensa mukaan selkeä ja yksinkertainen, hieman rouheakin. Koruilla voi olla kunnolla kokoa, sillä materiaalit ovat keveitä käyttää.

Ihan erityisen paljon Tiitinen tykkää pistaasipähkinöiden kuorista joita kehuu kevyeksi ja kestäväksi materiaaliksi.

–Niistä saa tehtyä niin monenlaista juttuja ja pelkästään jo värin vaihtamisella muuttuu koko mallikin. Se myös helpottaa tätä työtä suunnattomasti kun ei ole satoja erilaisia materiaaleja.

Maalattuja pistaasin kuoria
Helmiäismaali antaa pähkinänkuorille herkullista hehkua.Kati Siponmaa / Yle

Oikeastaan koko kierrätyskorujen tekeminen lähti pähkinänkuorista vuonna 2012.

– Etsittiin jotain maaleja äitini kaapista ja sieltä putosi valtava pussi pistaasin kuoria. Niitä oli varmaan 5 kiloa!

Tiitinen kertoo vanhempiensa olleen aikanaan kuukauden mittaisella reissulla, jossa eväinä oli rouskuteltu pähkinöitä. Kun samalta reissulta oli tullut tulijaisiksi ostettua keramiikkaa, niin pähkinänkuorista oli saatu särkyvälle esineistölle pakkausmateriaalia.

– Sitä kautta ne pistaasin kuoret tulivat Suomeen Välimereltä. Mutta en tiedä, minkä ihmeen vuoksi äitini oli niitä jemmannut, Tiitinen naurahtaa.

Pistaasipähkinöiden kuoria oli sen verran iso satsi, että Tiitinen oli päätynyt pähkäilemään, voisiko niille tehdä jotain muuta kuin heittää menemään.

– Siinä sitten koplasin ja kääntelin niitä ja katsoin saisiko niihin tehtyä reikiä. Siitähän se sitten lähti ja se oli ensimmäinen tuote, mitä olen myynyt.

Valmiita koruja
Kierrätyskoruilla on jälleenmyyjiä Pohjois-Suomen alueella. Tiitisen suunnitelmissa on avata nettikauppa kesän lopulla.Kati Siponmaa / Yle

Paitsi tuotteissaan, Tiitisen tavoitteena on saada koko yritystoimintaan kierrätyksen leima, alkaen kotona sijaitsevan työpisteen kalusteista.

– Tuntuu, että yleensä tämmöinen kiertotalous ja kotimaisuus sekä kotimainen design on nousussa. Olen huomannut, että ihan muutamissa vuosissa täällä pohjoisessakin on alkanut mieli muuttua, että ehkä se Kiinasta tuotu ei sitten olekaan se kaikista kivoin.

Lue seuraavaksi