1. yle.fi
  2. Uutiset

Ristiriitaiset tutkimukset hämmentävät Lapin matkailualaa – hiipumisen sijaan reipasta kasvua

Matkailututkimukset antavat ristiriitaisen kuvan Lapin matkailusta. Lapin liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro ihmettelee Tilastokeskuksen tekemää Suomalaisten matkailu -tutkimusta, jonka mukaan kotimaanmatkailu Lapissa hiipui alkuvuonna 15 prosenttia.

Kotimaan uutiset
Joulupukki jäätkikkölautalla
Ranuan Seudun Matkailu

Luiro sanoo, että takana on kaikkien aikojen matkailukevät, eikä hiipumisesta ole mitään merkkejä.

– Lapin taika ei todellakaan ole hiipumassa, toteaa Luiro.

Hän kertoo niin ikään Tilastokeskuksen keräämistä majoitustilastoista, joihin kirjataan yöpymiset yli 20 vuodepaikan majoitusliikkeissä. Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat tammi-maaliskuussa 13 prosenttia viime vuodesta. Suomalaismatkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi 7,1 prosenttia ja ulkomaisten lähes 18 prosenttia.

Yhtä ymmällään on Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen, jonka mukaan Lapin matkailulla menee paremmin kuin koskaan. Kotimaisten yöpyjien osuus Rovaniemen hotelleissa on kutistunut, koska kansainvälinen turismi on voimakkaassa kasvussa.

– Ulkomaalaiset matkanjärjestäjät olivat käytännössä varanneet hotellit talvikaudeksi, löysää kapasiteettia ei jäänyt myytäväksi, Kärkkäinen kuvaa tilannetta Joulupukin kotikaupungissa. Esimerkiksi israelilaisryhmät ovat jo arkinen näky Rovaniemellä ja myös ranskalaisturistien määrä on kasvanut tuntuvasti.

Luiro ja Kärkkäinen vakuuttavat, että viestit rinnekeskuksista ja hotelleista kertovat Lapin taian vain vahvistuvan. Aktuaari Taru Tamminen Tilastokeskuksesta arvioi ristiriidan mahdollisesti johtuvan siitä, että Suomalaisten matkailu -tutkimus on tehty otostutkimuksena, jossa yksi vastaaja edustaa 3000 suomalaista. Tutkimukseen noterattiin myös yöpymiset yksityisissä vuokramökeissä, joita ei kirjata virallisiin majoitustilastoihin.

Lue seuraavaksi