Rintamakarkuruus piinaa Isisiä – länsimaiset taistelijat pakenevat

Yhä useammat länsimaistaustaiset taistelijat ovat kyllästyneet Isisin raakuuteen ja toteutumatta jääneisiin lupauksiin seikkailuista ja mukavasta elämästä niin kutsutussa kalifaatissa. Turvallisuusviranomaiset yrittävät seuloa aidosti katumapäälle tulleet taistelijat mahdollisista terroriepäillyistä.

Kurdijoukkoja taistelemassa Isis-joukkoja vastaan. Kuva: Eduardo Martins / NurPhoto / REX / All Over Press

Yhä useammat länsimaistaustaiset taistelijat ovat karanneet äärijärjestö Isisin riveistä Syyriassa ja Irakissa.

Isisin toimiin pettyneet karkurit pyrkivät tiettävästi palaamaan kotimaihinsa. Turvallisuusviranomaiset yrittävät kuumeisesti seuloa aidosti katumapäälle tulleet taistelijat mahdollisista terroriepäillyistä.

Tuhansia länsimaalaisia taistelijoita liittyi Isisin riveihin ja matkusti vuodesta 2014 alkaen Syyriaan ja Irakiin, joihin Isis perusti omintakeisen kalifaattinsa. Isis on viime aikoina kärsinyt mittavia tappioita ja karkurit heikentävät sen sotilaallista vahvuutta entisestään.

– He ymmärtävät, että olemme loppuvaiheessa. Olemme saaneet useita viestejä, joissa meiltä kysellään, kuinka he voisivat palata, Ranskan kansallisen turvallisuuspalvelun päällikkö Didier Le Bret sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Isisin raakuus, korruptio ja kurjat olot ollut pettymys

Ranskan sisäisen turvallisuuspalvelun DGSI:n mukaan toukokuun puoliväliin mennessä Ranskaan oli palannut 244 ihmistä Syyriasta ja Irakista.

Isis on surmannut useita pakoa yrittäneitä länsimaisia taistelijoita pettureina, tiedusteluviranomaiset kertovat.

Tutkijoiden mukaan Isisin kärsimät tappiot Syyriassa ja Irakissa viime viikkoina ovat saattaneet ajaa taistelijoita pakosalle. Syyrian ja Irakin sotien tarkkailijoiden mukaan kymmeniä Isisin taistelijoita on saanut surmansa taisteluissa eri rintamilla viime viikkoina.

Palaajat ovat kertoneet useita syitä Isisin rivien hylkäämiseen. Karkurit ovat syyttäneet äärisunnalaisen Isisin olevan kiinnostuneempi taistelemaan muita sunnimuslimeita vastaan kuin Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan. Karkurit eivät myöskään ole hyväksyneet muiden sunnimuslimien raakaa kohtelua. Lisäksi monet ovat kuvanneet järjestöä korruptoituneeksi ja epäislamilaiseksi.

Unelmat toveruudesta romahtivat

Kaiken kukkuraksi elämä Isisin hallitsemilla alueilla on osoittautunut pettymykseksi. Kurjat olosuhteet ovat olleet kaukana Isisin propagandakoneiston maalailemista utopistisista visioista puhtaasta islamilaisesta yhteiskunnasta, joilla taistelijoita alkujaan houkuteltiin liittymään järjestöön. Unelmat seikkailuista, toveruudesta ja taistelumenestyksistä ovat romahtaneet.

Osa oli myös kokenut Isisin päälliköiden syrjivän taistelijoita lähtömaan  perusteella.

Karkureiden syitä paluuseen on selvittänyt Lontoon King’s College -yliopistossa toimiva International Centre for the Study of Radicalisation –tutkimuslaitos.