Palvelutalon asukkaat piristyivät kanalasta: "Ilon päivä, kun tänne saatiin kodin tuntua"

Palvelutaloissa ideoidaan nykyään asukkaille monenlaisia elämyksiä. Esimerkiksi porilaisen Ruskahovin asukkaat voivat nauttia maalaiselämästä kerrostalojen keskellä. Pihaan pystytetty kanala on nostanut monella muistot ja tunteet pintaan.

Kotimaa
kanala palvelutalon pihassa
Matti Kauvo / Yle

Ruskahovin palvelutalon pihaan muuttaneet kanat saivat Anja Kivirannan muistelemaan lapsuuttaan haikeudella. Maalaistalossa kasvaneella kanat olivat aikoinaan keskeisessä osassa elämää.

– Oli ilon päivä, kun tänne saatiin kanoja ja kodin tuntua. Meillä saivat kanat olla ulkona. Oli niillä silti joku häkkikin, mihin ne menivät. Se oli suuri ja siinä oli tikkaat. Kukkokin oli. Se kiekaisi aina viiden aikaan aamulla.

Palvelutalon pihaan rakennetussa kanalassa kukkoa ei ole. Naapureiden korvia haluttiin suojella kerrostaloalueella. Eivät asukkaat kukkoa muutenkaan kaipaa.

– Kukkoa tarvitaan vain poikasia varten. Jos ei poikasia haluta hauduttaa, ei kukkoa kaivata, Pentti Väkiparta toteaa.

Kanoista juoruillaan naapurissa asti

Ruskahovin kanat eivät vielä ole päässeet munimisvauhtiin. Alkukesän aikana viiden kanan kanalasta on saatu vasta kolme munaa. Heikosta tuotantotehosta huolimatta kanat ovat tuottaneet asukkaille valtavasti iloa.

– Minä niitä aina katselen, kun täällä pihassa istun. Ja aika paljon ulkona olenkin, jos on hieno ilma, Pentti Väkiparta toteaa.

Palvelutalon johtaja Jaana Klimoff kertoo kanojen keräävän yleisöä laajemmaltakin.

Ruskakodissa oli villi huhukin, että yksi kanoistamme olisi kuollut.

Palvelujohtaja Jaana Klimoff

– Myös naapuruston ja viereisen Ruskakodin asukkaat käyvät katsomassa kanoja. Tästä on tullut kohtaamispaikka ja kanoista puhutaan paljon. Ruskakodissa oli villi huhukin, että yksi kanoistamme olisi kuollut. Ne ovat kyllä kaikki kunnossa, Klimoff vakuuttaa.

Kanat ilahduttavat alueen asukkaita pitkän kesän ajan. Sään kylmetessä ne siirtyvät talviasutukseensa muualle. Arkkitehtiopiskelijan suunnittelema kanala on kuitenkin niin komea, että asukkaat palaavat sinne näillä näkymin myös tulevina kesinä.