1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Tietokonepelaaminen elättää vain harvoja – NHL-tähdeksikin helpompi päästä

Peliala kasvaa Suomessa vauhdilla, mutta vasta harva saa pelaamisesta elantonsa. Varsinaisia ammattilaisia lasketaan olevan vain 10-15. Suomen parhaat tietokonepelijoukkueet ottavat mittaa toisistaan viikonloppuna Oulussa.

pelit
Mies pelaa tietokoneella Counter-Strike -peliä
Slaava Räsänen treenaa turnausta varten. Yle

Oulussa järjestettävä pelitapahtuma Vectorma on suurempi kuin koskaan. Alan suosiosta kertoo sekin, että Oulun jäähallin yli 850 konepaikkaa myytiin loppuun hyvissä ajoin etukäteen. Vaikka pelaaminen on yhä suositumpaa, harva saa siitä elantonsa, kertoo pelialan parissa pitkään työskennellyt oululainen pelituomari ja Suomen elektronisen urheilun liiton hallituksen jäsen Markus Koskivirta

– Jos puhutaan tasaisista tuloista, niin muutaman sadan ihmisen joukko saa sivutulon, mutta pääasiallisesti itsenä pelaamisella elättää hyvin pieni joukko, 10-15 ihmistä.

Vain yksi joukkue saa kuukausipalkkaa

Suomessa on käytännössä vain yksi pelialan ammattilaistiimi ENCE esports, joka myös maksaa pelaajilleen kuukausipalkkaa. Myös Suomen kakkosjoukkue RCTIC esports tähtää täysammattilaisuuteen. Joukkue asuu yhdessä ja treenaa päivittäin noin kahdeksan tuntia, kertoo joukkeen johtaja Slaava Räsänen.

– Ihan samalla lailla kun mikä tahansa urheilulaji, niin todella paljon vie aikaa ja vaatii treenaamista, kehittymistä ja yhteistyötä.

Jos meinaa päästä huipulle, sinne vaaditaan monella eri tavalla työtä.

Markus Koskivirta

Myös Koskivirta näkee huipulla pelaamisen vaativan samalla tavalla panostamista kuin perinteisessä urheilussakin.

– Meilläkin on tarve henkilökohtaiselle treenaamiselle, on oltava valmentajat ja on pidettävä oikeasti itsestään huolta. Jos meinaa päästä huipulle, sinne vaaditaan monella eri tavalla työtä.

NHL-pelaajaksi helpompaa päästä kuin ammattimaiseksi tietokonepelaajaksi

Suomessa pelialan ammattimaistumista jarruttaa rahan eli sponsorien puute. Peliala on myös äärimmäisen kilpailtu. Elektronisen urheilun liiton laskelmien mukaan jopa NHL-pelaajaksi tai jalkapalloammattilaiseksi on helpompi päästä kuin tietokonepeliammattilaiseksi. Markus Koskivirta uskoo alan kasvun tuovan myös lisää rahaa kilpailuihin.

– Sanoisin, että vie 5-10 vuotta, että Suomestakin tulee ehkä enemmänkin kuin pelkkä yksi ammattilaisorganisaatio.

Oulun Vectoramassa Counter-Strike -turnauksen 5000 euron palkintopotista kisaa kahdeksan joukkuetta.

Lue seuraavaksi