Puolustusvoimat vaatii tuulivoimapuiston rajua pienentämistä Pohjanmaalla

Tuulivoimayhtiö Prokon Oy joutuu vähentämään rajusti voimaloidensa määrää Kattiharjun tuulivoimapuistossa Laihialla ja Isossakyrössä. Voimaloiden määrä supistuu selvästi alle puoleen aiemmin suunnitellusta 75 voimalasta. Prokonin pitää tehdä vielä uusi, aiempaa pienempi puistosuunnitelma, koska tuulivoimalat haittavat puolustusvoimien ilmavalvontaa.

Kotimaa
PROKON Oy:n projektipäällikkö Marja Meriluoto lähti tutustumaan Kattiharjun luontoon.
Jarkko Heikkinen / Yle

Isonkyrön Kattiharjulle nousee mahdollisesti tuulivoimayhtiö Prokonin tuulivoimapuisto lähivuosina. Alunperin Isonkyrön ja Laihian alueelle suunniteltiin 75-80 voimalan puistoa. Puolustusvoimille tämä ei käynyt, sillä voimalat häiritsivät ilmavalvontaa. Nyt Prokon Oy muuttaa suunnitelmaa.

– Kyllä, teemme uutta suunnitelmaa puolustusvoimille. Tuulivoimaloillamme on vaikutusta puolustusvoimien tutkiin. Tiedämme sen, että voimaloiden määrää on vähennettävä, kertoo hankkeen projektivastaava Marja Meriluoto.

Laihian ja Isonkyrön kunnantaloilta kerrotaan, että voimaloiden määrä putoaa alle puoleen. Isossakyrössä voimaloita on maakuntakaava-alueelle tulossa 14. Prokon havittelee kaava-alueen ulkopuolelle lisäksi viittä voimalaa. Laihialle voimaloita nousisi 20 kappaletta.

Ylen saamien tietojen mukaan Prokon Oy on esittänyt puolustusvoimille 36 voimalaa käsittävän suunnitelman. Prokonista puistoon suunniteltujen voimaloiden määrä vahvistetaan.

– Tämäkään ei tule välttämättä onnistumaan. He esittävät vielä uuden ja pienemmän hankkeen. Sen koosta ei vielä ole tietoa, arvioi sähköpostissaan tarkastaja Jussi Karhila puolustusvoimista.

Vaikka tuulipuisto on kuihtumassa selvästi alle puoleen alkuperäisestä, Prokon vakuuttaa, että se toteutuu.

– Tämän hetken sähkön markkinahinnalla se on haasteellista. Uskomme toki, että tulevaisuudessa asia muuttuu ja hanke tullaan rakentamaan, vakuuttaa projektivastaava Marja Meriluoto.

Sauli Mielty avaa Kattiharjun lähellä olevan syntymäkotinsa ulkorakennuksen ovea.
Sauli Mielty ei iloitse uudestakaan suunnitelmasta. Voimalat tulevat liian lähelle hänen mökkiään.Jarkko Heikkinen / Yle

Pettymyksiä riittää

Moni maanomistaja joutuu pettymään, kun vuokrasopimus voimalan maa-alasta ei toteudu. Sopimukset on tehty ehdollisina ja nyt on selvää, että noin 40 voimalaa jää joka tapauksessa rakentamatta.

Monet tuulipuiston vaikutusalueen asukkaista ja mökkiläisistä ovat vastustaneet voimaloiden rakentamista asutusten lähelle. Uusikaan esitys ei tuo kaikille helpotusta.

– No sen tiedän, että lähimmät viisi myllyä tulevat tuohon lähelle, alle kahden kilometrin päähän mökistäni, kertoo syntymämökillään kesää viettävä Sauli Mielty.

Mielty on lapsesta saakka liikkunut Kattiharjun maastossa ja uskoo, että tuulipuiston myötä liikkuminen tutuissa maisemissa loppuu. Vielä enemmän häntä huolestuttaa voimaloista lähtevä ääni.

– Kyllä, justiinsa nämä äänet, joita emme kuule, nämä matalataajuiset äänet, nämä ovat vaarallisia. Niiden lisäksi on sitten tämä normaali meteli ja välke sekä liikkumisen vapaus tuolla alueella. Sehän loppuu, murehtii Sauli Mielty Isonkyrön Seljänkankaalla.