1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Cityrusakoista on vaikea päästä eroon – Ongelmasta voi muodostua noidankehä

Kaupunkilaistuneet rusakot hiillostavat asukkaita monilla omakotitalo- ja rivitaloalueilla. Söpöys on hävinnyt aikaa sitten, ja nyt istutukset tuhoavista rusakoista halutaan eroon.

Kuva: Anu Heikkinen

Moni haluaa eroon omalla pihamaalla mylläävistä rusakoista. Ainoa keino on karkottaminen, sillä rusakoita ei saa tappaa maaliskuun ensimmäisen ja elokuun viimeisen päivän välillä. Rusakot ovat silloin rauhoitettuja, koska se on niiden lisääntymisaika, kertoo Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Marko Paasimaa. 

– Usein kuvitellaan, että rusakoiden lahtaaminen vähemmäksi olisi ratkaisu ongelmaan. Jäniseläimet ovat kuitenkin tehokkaita lisääntymään, joten epäilenpä suuresti, että tappamisella kovin suurta käytännön vaikutusta olisi.

Paasimaan mukaan ympäröiviltä alueilta tulee uutta rusakkoporukkaa tilalle, ja henkiin jääneet lisääntyvät. Rusakkonoidankehä on silloin valmis.

Seppo Syvävirta laittaa omenapuun ympärille suojan, jottei rusakko pääse syömään puuta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Rauhoitusajan lisäksi myös eräs toinen seikka estää taajamarusakon tappamisen. Taajamassa ei saa tappaa rusakkoa tai muitakaan eläimiä, sillä metsästäminen on kiellettyä 150 metrin päässä asutulta alueelta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupungeissa ei saa tappaa rusakkoa, ellei satu asumaan taajaman reuna-alueella, Paasimaa toteaa.

– Turvallisuustekijät estävät ja myös kieltävät täysin taajamassa metsästämisen.

Rusakon lopettavalla henkilöllä täytyy olla voimassa myös asianmukaiset metsästysluvat, sillä muuten eläintä ei saa päästää päiviltä. Kyseessä olevalle alueelle tarvitsee myös metsästysoikeuden. Reuna-alueella asuvan täytyy siis ajaa rusakko tai rusakot 150 metrin päähän muusta asutuksesta, jossa ne voidaan lopettaa.

Cityrusakoilla ei ole luontaisia vihollisia

Monilla omakotitalo- ja rivitaloalueilla ei omalle pihalleen voi istuttaa mitään ilman kunnon suojauksia, sillä kesyt ja ihmisiin tottuneet rusakot syövät omenapuiden sekä pensaiden rungot paljaiksi ja kaivavat kukkasipulit maasta jättäen kolot maahan. Pensaat, kukkapenkit ja muut istutukset saavat kyytiä kesäisin ja talvisin, kun jatkuvasti lisääntyvät rusakot nakertavat eteen tulevia kasveja.

– Niin ovat kesyjä ja pelottomia, että koiran kanssa pääsee ihan lähelle, sanoo Kajaanissa omakotitaloalueella asuva Seppo Syvävirta.

Kuva: Anu Heikkinen

Rusakoita näkyy taajama-alueilla kesät talvet yllättävän paljon, varsinkin aikaisin aamulla jolloin Syvävirta ulkoilee koiransa kanssa. Lisääntymisaikaan niitä näkee ihan parvissa, vaimo oli nähnyt kahdeksan rusakkoa yhdessä läjässä, hän kertoo.

– Sitä mietin, että mitä tälle asialle voisi tehdä. Niillä kun ei ole luontaista vihollista, niin pääsevät lisääntymään jatkuvasti.

Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula kertoo, että kaupungilla vastaavaa rusakko-ongelmaa ei ole. Rusakot eivät juuri puuhastele kaupungin istutuksien kimpussa, ja niiden aiheuttamat ongelmat ovat pieniä.

Turvallisuustekijät estävät ja myös kieltävät täysin taajamassa metsästämisen.

Marko Paasimaa

– Kyllä niitä puistoalueilla on ja näkyy joskus, mutta vahinkoa on ollut lähinnä omenapuissa jonkin verran, sekä sipulikukissa ja joissain kesäkukissa.

Omenapuita suojellaan talven yli rusakoiden hampailta verkoilla, jotka otetaan pois keväisin. Kukkien ympärille ei kuitenkaan rakenneta mitään suojia, sillä kukat on tarkoitettu kaupunkien kaunistukseksi, Hanna Pasula sanoo. Kyse on ollut vain yksittäisistä tapauksista, hän lisää.

– Kaupungilla ei ole tarvetta karkottaa rusakoita järjestelmällisesti, koska ne eivät aiheuta suurta tuhoa ainakaan tällä hetkellä.