Arhinmäki: Vasemmistoliiton pitää leijua kuin perhonen ja pistää kuin ampiainen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki yhdisteli jäähyväispuheessaan Palefacea, Väinö Linnaa ja Muhammed Alia. Puolueen puheenjohtajaksi nousee lauantaina puoluekokouksessa Li Andersson.

politiikka
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jäähyväispuhe puheenjohtajana.
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jäähyväispuhe puheenjohtajana 10. kesäkuuta 2016.Kristiina Tolkki / Yle

Paavo Arhinmäki on johtanut vasemmistoliittoa vuodesta 2009. Perjantaina oli hyvästien aika. Vallasta luopuva Arhinmäki esiintyi joukkojensa edessä Oulun kaupunginteatterissa rentoutuneen oloisena.

Jäähyväispuhe alkoi lenkkitossuistaan tunnetun Arhinmäen suosikkiartistilla Palefacella. Valinnallaan Arhinmäki halusi muistuttaa taiteen ja kulttuurin kamppailusta rasismia vastaan. Arhinmäki toivoo, ettei puolue ukkoudu jatkossakaan.

– Vasemmisto on moderni punavihreä työväenpuolue. Meillä on vahva kannatus alle 35-vuotiaiden keskuudessa. Meillä on myös enemmän potentiaalisia kannattajia kuin kertaakaan vasemmistoliiton historian aikana.

Vanhempaa kaartia

Puheenjohtajan pallilta vapaaehtoisesti väistyvä Arhinmäki kokee nelikymppisenä olevansa puolueen vanhempaa kaartia. Eduskuntaryhmän jäsenistä on nyt puolet alle 40-vuotiaita ja enemmistö naisia.

Arhinmäki toivoo, että kasvojen vaihtumisesta huolimatta yksi asia ei muutu, taistelu yhteiskunnan jakautumista vastaan.

– Soini, Sipilä ja Stubb puhuvat, että kaikkien pitää osallistua ”talkoisiin”. Näissä talkoissa maksajana ovat kaikkein pienituloisimmat, hyväosaiset huutelevat katsomosta.

Arhinmäki siteerasi puheessaan räppäri Palefacea ja kirjailja Väinö Linnaa ja vastikään kuollutta nyrkkeilijää Muhammed Alia.

– Kun minut valittiin puheenjohtajaksi, sanoin että vasemmistoliiton pitää leijua kuin perhonen, ja pistää kuin ampiainen. Vaikka Muhammed Ali on kuollut, hänen legendaariset sanansa elävät edelleen.

Uudelle puheenjohtajalle tuki

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi on nousemmassa turkulainen kansanedustaja Li Andersson. Arhinmäki antoi uudelle puheenjohtajalle tukensa. Arhinmäen mukaan Andersson on ”taitava, osaava, asioihin perehtyvä, nopea ja terävä.

– Vaikka nyt luovun puheenjohtajuudesta, en ole lähdössä mihinkään. Olen apuna ja tukena kaikessa siinä, missä huomenna valittava uusi puolueen johto toivoo.

Vasemmiston puoluekokous valitsee lauantaina uuden puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtajat ja puoluesihteerin.