1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vuoden nuori taiteilija: Toivottavasti teokseni iskevät katsojan alitajuntaan

Taiteilija Reima Nevalainen ei halua kertoa teoksillaan tarinoita vaan toivoo, että työt vaikuttavat katsojaan odottamattomalla tavalla. Vuoden nuoren taiteilijan teoksia on esillä Tampereen taidemuseossa.

kulttuuri
Reima Nevalaisen teos Anatomical study.
Reima Nevalainen: Anatomical study, 2015.Tampereen taidemuseo

Reima Nevalainen kävelee hämmentyneenä Tampereen taidemuseon saleissa, jotka ovat täynnä hänen teoksiaan. Hän on selvästi epämukavuusalueellaan ollessaan valokeilassa.

– Tämä on tietynlainen painajainen. Olen luontevimmillani maalatessani yksinäni. Tuntuu omituiselta tuoda esille sellaista, mikä on niin yksityistä. Tällaisissa tilanteissa itselleen luo naamion, ja onhan tähän jo tottunut hieman vuosien mittaan.

Reima Nevalaisen teos Cuirass.
Reima Nevalainen: Cuirass, 2014Tampereen taidemuseo

Vuoden nuori taiteilija on valittu jo 32 kertaa, ja lähes kaikista on tullut maamme taidemaailman kiintotähtiä. Nevalaiselle uravalinta ei ollut kuitenkaan itsestään selvää, sillä taiteilijuutta ei tyrkytetty opinto-ohjauksen tunneilla Kuhmoisissa.

– En nuorena tiennyt, että tätä voi tehdä kokopäivätoimisesti. En edes tiennyt, että se on mahdollista. En tule taiteilijaperheestä, enkä ollut käynyt gallerianäyttelyissä ennen kuin vasta opiskellessani Oriveden opiston kuvataidelinjalla.

Reima Nevalaisen teos Traces.
Reima Nevalainen: Traces, 2015.Tampereen taidemuseo

Orivedeltä Nevalainen jatkoi Kankaanpään taidekouluun. Valmistumisen jälkeen Nevalaisen ura on ollut nousujohteinen. Kriitikot ja taulujen ostajat ovat mieltyneet hänen tummanpuhuviin teoksiinsa, joissa toistuvat maanläheiset värit.

– En ajattele teoksiani väreinä, vaan ajattelen ne aineina. Haluan, että niistä tulee maalatessa konkreettisia aineita.

Reima Nevalaisen teos Return.
Reima Nevalainen: Return, 2015.Tampereen taidemuseo

Nykyään taideteoksiin ja arkisinkiin asioihin liitetään tarina, mutta Nevalainen on eri koulukuntaa.

– En halua kertoa tarinoita. Maalauksen vahvuus on siinä, että se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti. Maalaukseni ovat tulleet alitajunnasta. Toivottavasti ne myös iskevät katsojan alitajuntaan. Juuri se on taiteen voima.

Reima Nevalaisen teos Guidance.
Reima Nevalainen: Guidance, 2015.Tampereen taidemuseo
Lue seuraavaksi