Amerikkaan muuttanut Ismo Leikola: "Vaimon kanssa kikatellessa syntyy hauskoja juttuja"

Suomen keikkalavoille ensimmäistä kertaa tänään palaava stand up -koomikko Ismo Leikola on viihtynyt uudessa kotimaassaan Yhdysvalloissa hyvin. "Maailman hauskin mies" sanoo, että Yhdysvalloissa uramahdollisuudet ovat lupaavia ja Uudessa-Seelannissakin keikat on myyty loppuun.

viihde
Koomikko Ismo Leikola.
Joonas Brandt

Ismo Leikolaa jännittää. Hän istuu autossa matkalla Kuopion Komediafestivaaleille esiintymään ensimmäistä kertaa suomalaisen yleisön eteen yli puoleen vuoteen.

– Asteikolla 1–10 jännitys on nyt kutosessa, mutta varmasti ennen keikkaa mennään jo kasissa. Nyt jännittää enemmän kuin normaalisti, koska menen uusien juttujen kanssa lavalle, Leikola kertoo matkaltaan puhelimessa.

Taukoa mies ei suinkaan ole pitänyt. Leikola on asunut vaimoineen Los Angelesissa viime joulukuusta ja keikkoja on ollut melkein joka ilta. Mies on menestynyt omien sanojensa mukaan vieraalla maaperällä hyvin.

– Vitsini ovat auenneet yllättävän hyvin amerikkalaisyleisölle, koska olen niin erilainen olemukseni, aksentin ja juttuaiheidenkin puolesta. Suurin osa siellä on amerikkalaisia koomikoita, jonkin verran on myös brittejä, kanadalaisia ja australialaisia. Jään ainakin hyvin mieleen, Leikola pohtii menestystään.

Leikola kertoo, että amerikkalaiset koomikot kertovat paljon juttuja uutisista, päivän politiikasta ja julkkiksista, esimerkiksi presidentinvaaleista ja julkkisperhe Kardashianeista. Leikola itse ei väännä vitsiä presidentinvaaleista, vaan menee amerikkalaisten eteen täysin omalla tyylillään. Ajattomat ja pohdiskelevat jutut sopivat suomalaiskoomikolle, joka sanoo pitävänsä psykologiasta ja kulttuureista.

Vaikka erottuvuudesta on hyötyä, tärkeintä ovat kuitenkin hauskat ja oivaltavat jutut. Paikallisilta saatu palaute on ollut hyvää ja keikat ovat sujuneet ongelmitta.

– En meinaa itsekään uskoa, miten hyvin siellä on mennyt! En voi sanoa mitään varmaa, mutta uramahdollisuudet näyttävät lupaavilta, Leikola paljastaa.

Vaimolta vinkkejä tahattomasti ja tahallisesti

Kesän Suomen-reissulla on tarkoitus pääasiassa tehdä keikkoja. Leikola ei ole tekemässä lopullista paluuta Suomeen vaan tarkoituksena on asua Los Angelesissa.

– Alkuvaiheessa aikaa meni kämpän etsimiseen, huonekalujen hankintaan ja byrokratiaan. Nyt kun alkukankeuksista kun on päästy, niin olemme kotiutuneet hyvin. Onneksi sielläkin on Ikea, Leikola kertoo muutostaan.

Inspiraatiota uusiin juttuihin sekä amerikkalaiselle että kotimaiselle yleisölle on löytynyt ulkomailta valtavasti.

– Paikanvaihdos kirvoittaa luovuutta ja saan juttuideoita joka päivä. Voin tarkkailla ulkopuolisen näkökulmasta sitä paikallisten touhua.

Leikolalla on tapana kirjoittaa juttuideat ylös heti, kun sellainen tulee vastaan. Omien sanojensa mukaan hän ei istu alas keksimään vitsejä keksimisen ilosta, vaan juttuja syntyy arkielämästä.

– Vaimolta tulee paljon vinkkejä sekä tahattomasti että tahallisesti. Joskus hölmöilemme yhdessä ja kikattelemme, niin siitä syntyy hauskoja juttuja. On ollut tosi mahtavaa, ettei ole uudessa maassa ihan täysin tyhjän päällä, vaan mukana on joku tuttu, Leikola iloitsee.

Paras vinkki, mitä hän on amerikkalaiselta kollegalta saanut, on muistaa, ettei kiirettä ole.

– Varsinkin silloin, kun on pitkä keikka, niin pitää muistaa tietty rauhallisuus. Joskus saattaa hermostuneena mennä nopeasti eteenpäin ja välillä unohtaa, että ei ole kiire.

"Suomen ei tarvitse hävetä yhtään"

Kun vertaillaan suomalaista ja amerikkalaista stand up -kulttuuria on Leikolan aluksi vaikea vastata. Suomessa on miehen mielestä stand upin suhteen jo paljon hyvää. Kilpailu on Atlantin toisella puolen kovempaa.

– Suomessakin tehdään juttuja täysillä, mutta täällä toppuutellaan enemmän ja ei ole ehkä niin kovia tavoitteita. Yhdysvalloissa ihmisillä on iso motiivi tehdä kaikkea, kun ei ole samanlaisia turvaverkkoja mitä Suomessa. Siellä jos saa potkut, niin voi joutua kadulle, Leikola pohtii maiden eroja.

Hän painottaa, että Suomessa on hyvä skene, Amerikassa stand upia on vain tehty pidempään.

– Suomessa, kun kysyy yleisöltä, että kuinka moni on ekaa kertaa, niin aina nousee käsiä. Amerikassa se olisi ihan absurdi kysymys, kun siellä on ollut niin kauan stand upia.

Yksi selvä ero Suomessa on muihin vahvoihin stand up -maihin. Maasta puuttuu pysyvä stand up -klubi, joka olisi pyhitetty vain stand upin tekemiseen.

– Suomessa puhutaan klubeista, vaikka ne tosiasiassa ovat vain vakioiltoja. Suomessa voisi olla tilausta vakituiselle stand up -klubille, mutta itselläni ei olisi aikaa sellaista perustaa, Leikola pohdiskelee.

Läpimurto eteläisellä pallonpuoliskolla

Maailman hauskin mies -tittelin pari vuotta sitten voittanut Leikola on päässyt Kaliforniassa esiintymään arvostetuilla stand up -klubeilla, muun muassa Laugh Factoreilla, Comedy and Magic Clubilla ja Ha ha Cafessa.

Yhdysvallat ei ole ainut lupaava tontti suomalaiselle koomikolle. Leikola vietti keväällä vajaan kuukauden Uudessa-Seelannissa. Paikalliselta stand up -festivaaleilta kertyi hyviä arvosteluita, mutta eniten hänet yllätti omien keikkojen suosio. Leikolan keikat olivat loppuunmyytyjä ja mies sai jopa faneja.

– Ihmiset äänestivät jaloillaan ja tulivat varta vasten katsomaan minua. Sanoisin, että Uusi-Seelanti on nyt niin hyvässä kunnossa, että sinne voi mennä milloin vaan takaisin esiintymään, Leikola kertoo innoissaan.

Mies aikoo palata samoille festivaaleille ensi vuonna ja yleisökin oli utelias näkemään hänet uudestaan esiintymässä.

Menestyksestä huolimatta koti-Suomi ei ole jäänyt eksotiikan varjoon. Heti Suomeen palattuaan Leikola huomasi, miten raikasta ilma on ja miten ravintolassa ei tarvinnut jättää tippiä. Ruisleipiäkin mies kertoo syöneensä jo parissa päivässä kuusi tai seitsemän.

Ainut asia, minkä kanssa tulee joskus hankaluuksia, on suomen kielen sanajärjestys.

– Se menee eri päin englanniksi kuin suomeksi, niin voi olla, että kuulostan illalla ihan hullulta. Ulkomaillakin tulee joskus sanottua "tota tota", mutta onneksi sen saa nopeasti nielaistua ja sanottua "well". Eikös se ole se englantilainen tota?