1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brasilia: Ei tieteellistä perustetta olympialaisten lykkäämiselle

Brasilia ei aio lykätä olympialaisia zikaviruksen vuoksi, Brasilian terveysministeri ilmoitti. Elokuussa Rio de Janeirossa järjestettäviä kisoja on vaadittu siirrettäväksi tai lykättäväksi zikaviruksen aiheuttaman uhan vuoksi.

Ulkomaat
Keltaisiin suoja-asuihin ja kaasunaamareihin pukeutuneet ihmiset levittävät hyönteismyrkkyä selässä kannettavista säiliöistä. Paikka on Sambódromo, jossa pidetään paraateja sambakarnevaalien aikaan.
Työntekijät torjuvat zikavirusta levittävää hyttystä Rio de Janeirossa helmikuussa.Marecelo Sayao / EPA

Brasilia katsoo, että ei ole olemassa tieteellistä pohjaa olympialaisten siirrolle tai lykkäämiselle zikaviruksen vuoksi, Brasilian terveysministeri Ricardo Barros ilmoitti perjantaina.

– Brasilia ei harkitse olympialaisten siirtämistä, Barros sanoi.

Olympialaiset on määrä järjestää Rio de Janeirossa elokuussa. Barrosin mukaan elokuun matalammat lämpötilat ja virusta kantavien hyttysten määrän väheneminen luontaisesti elo-syyskuussa pienentävät tartuntariskiä kisojen aikana.

Zikaviruksen on todettu aiheuttavan vakavia sikiövaurioita, ja se on liitetty pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut raskaana olevia naisia välttämästä matkustamista alueille, joissa zikavirusta esiintyy.

Asiantuntijat erimielisiä riskistä

Monet tartuntatautien asiantuntijat katsovat, että zikaviruksen riski elokuun olympiakisoihin osallistuville on matala. Urheilijat ja kisayleisö viettävät aikaansa myös paikoissa, joista on puhdistettu hyttysten lisääntymispaikat.

Toukokuun lopussa kuitenkin yli 150 asiantuntijaa vaati Rio de Janeiron olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä zikaviruksen aiheuttaman uhan takia. WHO ja Yhdysvaltain tartuntatautien torjuntavirasto CDC sen sijaan arvioivat, että lykkäys ei olisi tarpeen.

Siirtoa vaatineet asiantuntijat kyseenalaistivat WHO:n riippumattomuuden, koska järjestö on Kansainvälisen olympiakomitean virallinen kumppani.

Lue seuraavaksi