Galleristi hehkuttaa Finlaysonin kesää: ”Tämä on kuvataiteen napa”

Finlaysonin alueella toista kertaa toteutettava Art Area houkuttaa kesävierasta väreillä, taiteella ja historiallaan.  Alueella on normaaliarjessakin tuhansia kävijöitä.

Kotimaa
Pertti Ketonen seisoo Finlaysonin pihalla klassisen kangaskuvion päällä
Mauri Tikkamäki / yle

Finlaysonin alueella on tuhansia työpaikkoja ja jo senkin takia alue on elävä. Kahvilat, elokuvateatterit, museot – kaikki ne tekevät perinteikkäästä teollisuusympäristöstä kiintoisan ja houkuttavan.

Alueella avautui lauantaina yleisölle näyttelykokonaisuus otsikolla Finlayson Art Area. Se mainostaa itseään näyttävällä ilmoitusliitteellä, jossa kokonaisuuteen liitetään myös Mäntän taideanti. Serlachius-bussi liikennöi näyttelyiden välillä.

Synergia ja eri toimijoitten yhteinen ponnistus on enemmän kuin osiensa summa. Kokonaisuus ei olisi toteutunut, ellei olisi intohimoa taiteen tekemiseen ja myös sen esille tuomiseen. Talkootyö ja sponsorit ovat nekin avainasemassa, korostavat järjestäjät. Esillä on kolme teemaa: veistoksellinen, vihreä ja värikäs Finlayson

Kävelyä kangaskuvioitten päällä

Tämä on sellainen spektaakkeli, että voisi sanoa Pirkanmaan olevan Suomen kuvataiteen napa tällä hetkellä.

Pertti Ketonen

Harmaa asfaltti on saanut värikkäät kuvansa klassisten kuosien kuvioista: norsuhahmoa, aaltoa ja muita kankaista tuttuja kuvioita. Teollisuusperintö on käsin kosketeltava ja sen päällä voi kävellä.

– Iso kiitos TAMK:n taideopiskelijoille, jotka maalasivat nämä. Tämä on sellainen spektaakkeli, että voisi sanoa Pirkanmaan olevan Suomen kuvataiteen napa tällä hetkellä, kehuu tapahtumaa kehitellyt grafiikkapaja Himmelblaun puuhakas galleristi Pertti Ketonen.

Viime kesän kokemukset olivat järjestäjien mukaan hyvät. Silloin tapahtuma lähti liikkeelle nopeasti viidellä puhelinsoitolla.

– Alussa jännitti, antaako Finlayson käyttää nimeään tapahtuman yhteydessä. Mutta hyvin kävi, hymyilee Ketonen sinisenä pisteenä tehdasmiljöön pihassa.

– Helpon alun jälkeen tapahtuman kehittäminen tuntuu mukavan haastavalta. Taitelijoilla riittää ideoita.

Muutkin museot saavat osansa

Finlaysonin Art Area sisältää kuudentoista taiteilijan töitä. Kuvat ovat levittäytyneet läheiseen parkkihalliin ja elokuvateatterin aulaan. Finlaysonin alueella on kaksikymmentä näyttelypistettä. Kävelymatkan päässä sijaitsevat tamperelaiset museot höyrykoneineen ja työväen historioineen. Sara Hildenin museo Ron Mueck -näyttelyineen on jo nyt osoittautunut vetonaulaksi.