Filippiinien tulevan presidentin tiedottaja toppuutteli tappopuheita

Rodrigo Duterte on uhonnut tapattavansa vuoden loppuun mennessä kymmeniä tuhansia rikoksista epäiltyjä. Hänen tiedottajansa vakuuttaa muun muassa YK:n pääsihteerille, että Duterte kunnioittaa lakia.

Ulkomaat
Rodrigo Duterte puhuu kannattajilleen kampanjatilaisuudessa.
Rodrigo Duterte puhui kannattajilleen kampanjatilaisuudessa Manilassa 7. toukokuuta.Ritchie B. Tongo / EPA

Filippiinie presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte ei kannata rikoksista epäiltyjen teloittamista ilman oikeuden tuomiota, vakuuttaa hänen tiedottajansa Salvador Panelo.

Kampanjapuheissaan ja vielä voitettuaankin Duterte on sanonut, että hän aloittaa ennennäkemättömän sodan rikollisuutta vastaan ihmishenkiä säästämättä.

Duterte on uhonnut, että hänen virkakautensa kuuden ensi kuukauden aikana viedään henki kymmeniltä tuhansilta rikoksista epäillyiltä. Hän on myös tarjonnut suuria palkkiota niin turvallisuusjoukkojen jäsenille kuin tavallisille kansalaisille, jos he tappavat huumekauppiaita.

"Mädän paskiaisen" murha ansaittu?

Duterte puheet ovat saaneet kritiikkiä muun muassa YK:n pääsihteeriltä Ban Ki-moonilta. Ban on sanonut olevansa erityisen huolissaan siitä, että Duterte näyttää pitävät etenkin toimittajien tappamista oikeutettuna.

Duterte sanoi viime viikolla, että toimittaja Jun Palan murha vuonna 2003 oli Palalle ihan oikein, koska tämä oli "mätä paskiainen". Palan ja monien muiden filippiiniläistoimittajien murhaajia ei ole saatu kiinni.

Toimittajat niin Filippiineillä kuin ulkomailla huolestuivat siitä, että Duterten puheet tekevät työn yhä vaikeammaksi maassa, joka jo ennestään on toimittajille yksi maailman vaarallisimmista. Filippiineillä on 30 viime vuoden aikana tapettu 175 toimittajaa.

Tiedottaja: Ei oman käden oikeutta

Kohun jälkeen Duterte kiisti kehottaneensa tappamaan toimittajia. Hän sanoi tarkoittaneensa, että myös heidän joukossaan on kiristäjiä ja lahjusten ottajia.

Myös hänen tiedottajansa sanoo, että Banin huoli perustuu väärään tietoon. Duterte ei ole hyväksynyt eikä koskaan hyväksy oman käden oikeutta, olipa sen syy mikä tahansa, koska se ei ole lain mukaista, Panelo vakuutti lausunnossaan lauantaina.

Suuren vaalivoiton saanut Duterte astuu virkaansa kesäkuun lopussa.

Lähteet: AFP, Reuters