1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Haglund jäähyväispuheessaan: RKP:n aistit ovat auki Natolle

RKP:tä tarvitaan hallituksessa, totesi väistyvä RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund viimeisessä linjapuheessaan. Viikonlopun iso kysymys on, ottaako puoluekokous selvän kannan Natoon liittymisen puolesta.

politiikka
Carl Haglund.
RKP:n puheenjohtajan Carl Haglund.Henrietta Hassinen / Yle

RKP:n väistyvä puheenjohtaja Carl Haglund kiitti Turussa viimeisessä linjapuheessaan puoluetta raskaasta mutta rakentavasta oppositiovuodesta.

Hänen mukaansa vuosi osoittaa, ettei RKP:n aikaisempi 36 vuotta jatkunut hallitustaival ole ollut turhaa.

Suututtavia ja pelottavia seurauksia RKP:n oppositioon joutumisesta näkyy Haglundin mukaan ruotsin kielen aseman kannalta jatkuvasti: puutteet soteuudistuksen alueellisessa tasa-arvoisuudessa, kokeilu pakkoruotsin poistamisesta tietyissä Itä-Suomen kouluissa, turvapaikkapolitiikan kiristyminen, lakkautetut junayhteydet esimerkiksi Siuntioon.

– Hallituksen on kannettava vastuu kummastakin kielestä, Haglund muistutti kahden kansalliskielen merkityksestä.

Lisää uudistuksia työmarkkinoille

Haglund kiitti RKP:n tapaa ottaa oppositiopolitiikka haltuun. Hänen mukaansa se on toiminut rakentavasti ja omia aloitteita tarjoten, eikä keskittynyt hallituksen toimien arvostelemiseen. Kilpailukykypakettia ja paikallisen sopimisen edistämistä hän pitää askeleena oikeaan suuntaan.

– Moraalinen velvollisuutemme on jatkaa työmarkkinoiden uudistamista.

RKP on ehdottanut muun muassa nuorille matalapalkkaisia minijobb-töitä, joissa on matala kynnys työllistää.

– Vaihtoehtobudjettiamme on kehuttu laajasti, asiantuntijoista esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Vesa Vihriälä ja Åbo Akademin Kimmo Grönlund, Haglund sanoi.

Haglund kuvaili hallituksen koulutusleikkauksia tuhoisiksi, kehitysyhteistyörahojen leikkauksia lahtaamiseksi, ja arvosteli sen epäonnnistumisesta työllistämisessä.

– Hallitus lupasi 100 000 uutta työpaikkaa, ikävä kyllä niitä ei tullut lisää vaan määrä väheni.

Avoin mieli Natolle

RKP ottaa sunnuntaina puoluevaltuuston kehotuksesta kantaa siitä, ottaako RKP ohjelmassaan selkeästi kantaa Natoon liittymisen puolesta.

Haglundin mukaan RKP:llä on ollut pitkään aistit auki sotilasliittoon hakemisen suhteen, ja nyt selkeälle kannanotolle on tilausta. Hän viittasi siihen, että kolme viidestä Pohjoismaasta on jo Natossa, samoin kuin enemmistö "EU-sisaruksista".

– Kysymys ei ole helppo, eikä mustavalkoinen, mutta näen hyviä puolia selkeässä kannanotossa. Selkeys on politiikassa hyve, Haglund tyytyi linjaamaan kokousväelle saatesanoiksi.

"Odotan että valtiojohto tunnustaa väriä"

RKP:n uusi puheenjohtaja valitaan huomenna sunnuntaina. Kaikki kolme ehdokasta, niin ennakkosuosikki, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson kuin RKP-nuorten puheenjohtaja Ida Schauman ja kansanedustaja Anders Adlercreutz kannattavat sotilasliitto0n hakemista.

Paneelikeskustelussa Henriksson kertoi odottavansa Suomen valtionjohdolta selkeää näkemystä Natoon liittymisestä.

– Presidentti ja puolueiden puheenjohtajat. Odotan että korkein johto tunnustaa väriä Naton suhteen. Tarvitaan avointa keskustelua, Henriksson sanoi.

Adlercreutz: kansanäänestys Natosta todennäköinen

Henrikssonin mukaan on välttämätöntä, että jos Natoon haetaan, se tehdään yhdessä Ruotsin kanssa, sekä asiasta järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys.

– Ei saa tulla tilannetta, jossa Ruotsi hakee ja Suomi ei.

Samoilla linjoilla on Ida Schauman.

Anders Adlercreutzin mukaan kansanäänestys Natosta on symbolisesti tärkeä toimitus, mutta järkevintä olisi, että kansan tuki mitataan eduskunnan parlamentaaristen voimasuhteiden kautta.

– Natolle pitää tietenkin olla kansan tuki, mutta päätös pitää pragmaattisesti, Adlercreutz sanoo.

– Uskon silti, että jos Natoon haetaan, kansanäänestys tulee, koska muun muassa presidentti sitä haluaa, hän lisäsi.

Vaikka Nato on iso asia puoluekokouksesssa, Henriksson muistuttaa että kansalaispalautteen perusteella voi päätellä, että Siuntion radan lakkauttaminen huolestuttaa ihmisiä huomattavasti enemmän.

12:24 Juttuun on lisätty puheenjohtajaehdokkaiden kommentit Natoon.

Lue seuraavaksi