Sipilä valoi uskoa talouden kääntymiseen – puhe vilisi Alkio-sitaatteja

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä uskoo talouden jo kääntyneen nousuun. Sipilä vakuutteli keskustan puoluekokouksen linjapuheessaan myös työllisyyden seuravan syksyllä perässä.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläYle

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä palasi Seinäjoen puoluekokouksen linjapuheessaan lauantaiaamuna kirjaimellisesti juurille ja siteerasi keskustan edeltäjän maalaisliiton perustajaa Santeri Alkiota peräti neljä kertaa. Alkio sai Sipilän puheessa kunnian jopa sähköauton ideoimisesta. Tärkeämpi Alkio-sitaatti taisi kuitenkin liittyä Sipilän ajamiin uudistuksiin.

– Edistyksen täytyy joskus kulkea ”raunioiden läpi, vanhaa murskaten ja sulattaen. Kaikki sivistystaistelu tarkoittaa vanhan, yli-ikäisen hävittämistä ja uuden luomista”, siteerasi Sipilä keskustan oppi-isää.

Talous jo kääntynyt, työllisyys nousuun syksyllä

Sipilä valoi keskustan puolueväkeen uskoa talouden kääntymisestä ja muistutti Helsingin Sanomien kyselystä, jossa lähes kaikki ekonomistit arvioivat, että pohja on nähty. Pääministeri kiitteli vielä lauantainakin vuolaasti perjantaina varmistuneen työmarkkinasopimuksen neuvottelijoita ja vakuutti sen osaltaan kohentavan työllisyyttä.

– Työllisyys seuraa talouskasvua pienellä viiveellä. Syksyllä voimme kuulla jo parempia uutisia myös työllisyyden kehityksestä. Työllisyyden parantaminen ja työttömän saaminen töihin on hallituksen ykköstavoite.

Naapurien tunkioita ei kannata tonkia

Sipilä varoitteli keskustaväkeä myös naapuripuolueiden tekemisten ja sanomisten tahallisesta väärinymmärtämisestä ja sotkemisesta. Tässäkin hän vetosi Alkioon.

– Alkio aika ajoin pelkäsi, että maalaisliittokin ”menee sinne kuin puolueet yleensä: vain valtakilpailuun, vaalikilpailuun, kykykilpailuun, suunsoittokilpailuun. Ja silloin kun näin käy, pysähtyy kehitys.”

Sipilän mielestä keskusta ei saa liittyä tunkion tonkijoihin.

– Se ei hyödytä ketään, eikä ole arvokasta politiikalle, kansanvallalle. Meillä kaikilla on sama yhteinen asia: Suomi kuntoon.

Nato-linja pitää

Sipilä kosketteli puheessaan myös ajankohtaista turvallisuuspolitiikkaa. Hänen mielestään hallitusohjelman kirjaus on edelleen erittäin hyvä ja toimiva. Hallitusohjelmassa Suomi määritellään sotilasliittoon kuulumattomaksi maaksi, joka ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.

– Emme hötkyile, pidämme silmät auki. Tämä ei silti tarkoita sitä, että seisoisimme sokeina paikoillamme, Sipilä julisti.

Nato-jäsenyyteen ei Sipilältäkään sentään Alkio-sitaattia löytynyt.