Hyppää sisältöön

Elisabetin 90-vuotishumu jatkuu paraatilla – katso suorana

Kuningatar on mukana perinneparaatissa, joka on jäänyt hänen valtansa vuosikymmeninä järjestämättä vain kerran.

Kuningatar Elisabetin 90-vuotispäiviä juhlitaan lauantaina Lontoossa perinteisellä Trooping the Colour (siirryt toiseen palveluun) -paraatilla. Värikkääseen paraatiin osallistuu  yli 1 600 sotilasta ja 300 hevosta ja kuningatar itsekin vaunuissaan.

Samaan aikaan Thamesjoella purjehtii vanhojen alusten saattue, ja kuninkaallisen lennoston koneet lentävät Buckinghamin palatsin yli. Joukossa on myös toisen maailmansodan aikaisia koneita. Myös kunnialaukauksia kajautellaan, muuallakin kuin Lontoossa, ja kansalaiset järjestävät omia juhliaan.

Elisabetin viralliset syntymäpäiväjuhlat alkoivat perjantaina juhlajumalanpalveluksella. Päivänsankari myös jakoi lahjoja eli aatelisarvoja muun muassa laulaja Rod Stewartille ja astronautti Tim Peake.

Juhlinta huipentuu kymmenen tuhannen kutsuvieraan katulounaaseen sunnuntaina Lontoossa.

Rod Stewartista tehtiin ritari

Lauantai on kuningattaren virallinen syntymäpäivä, vaikka 90 vuotta tulivatkin täyteen jo huhtikuussa. Kesäkuusta tehtiin jo 1700-luvulla hallitsijan virallisen juhlinnan aikaa, koska sää on silloin todennäköisesti suosiollisempi kuin muihin vuodenaikoihin osuneita kuninkaallisina syntymäpäivinä.

Päätös vaikuttaa onnistuneelta: Lontoossa on lauantaina parikymmentä astetta ja pilvistä, mutta vettä ei sada.

Elisabetia on juhlittu paraatilla hänen valtansa jokaisena vuonna, paitsi vuonna 1955, jolloin yleislakko perui paraatin.

Prinsessana hän näki paraatin Buckinghamin palatsin parvekkeelta ensi kertaa kahdeksanvuotiaana, kun valtaistuimella oli hänen isoisänsä kuningas Yrjö V. Tällä kertaa parvekkeella nuorimmainen on prinsessa Charlotte, kuningattaren yksivuotias pojanpojantytär.

Suora lähetys TV1 ja Yle Areena la 11.6.2016 klo 12:15–15:05.