Nuoret naiset ottamassa Vasemmistoliiton ohjaksiinsa Oulussa

Vasemmistoliiton puoluekokous kukittaa lauantaina iltapäivällä uudeksi puheenjohtajaksi jäsenäänestyksen voittaneen Li Anderssonin. Ennen lopullisia henkilövalintoja vaikuttaa selvältä, että myös muita keskeisiä luottamustehtäviä uskotaan vasemmistoliiton nuorille naisille.

Vasemmistoliitto
Marti Korhonen muistutti lauantaiaamuna, että kansanliike tarvitsee erilaisia kasvoja edustamaan puoluetta julkisuudessa.
Marti Korhonen muistutti lauantaiaamuna, että kansanliike tarvitsee erilaisia kasvoja edustamaan puoluetta julkisuudessa. Arto Veräjänkorva / Yle

Puolueen varttuneita mieskannattajia naisten esiinmarssi selvästikin jännittää, esimerkiksi pitkäaikainen kansanedustaja Esko Seppänen pyöritteli päätään tullessaan kokouspaikalle.

Aamun Kalevassa myös esimerkiksi pitkäaikainen puolueaktiivi Mikko Raudaskoski korosti puolueen pitovoimaa, eli puolueen pitkäaikaisten peruskannattajien säilyttämistä.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi vahvasti ehdolla oleva nuori puoluevaltuuston puheenjohtaja, oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen hämmästytti puolueen setä–ikäisiä avauspuheellaan perjantaina. Puheesta puuttui perinteinen luokkataistelu ja kasvottomien pääomapiirien arvostelu, siinä korostettiin lähimmäisenrakkautta puolueen perusarvona.

Valitaanko kokemusta nuorten naisten rinnalle

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, pitkäaikainen kansanedustaja Martti Korhonen on myös kiinnittänyt huomiota vahvaan nuorten naisten esiinmarssiin puolueessa.

Lauantaiaamuna Korhonen vetosi sosiaalisessa mediassa puoluekokousedustajiin, että nämä muistaisivat valita nuoruuden rinnalle myös kokemusta.

– Kokemusta pitää myös olla. Politiikka on suomenhevosen työtä, kuin raskaassa hangessa kahlaamista. Arkena pitää jaksaa. Silloin tarvitaan monipuolisuutta, Korhonen summaa.

Aloitteita työelämän parantamiseksi

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen ei odota puoluekokoukselta jyrkkiä suunnanmuutoksia.

Kiinnostavien henkilövaihdosten lisäksi puoluekokous vahvistaa lukuisien aloitteiden joukossa esimerkiksi tavoitteen vähintään kymmenen euron minimituntipalkasta kaikille ja vaatii kuusituntisen työpäivän kokeilua.

– Tottakai henkilövalinnoilla on merkitystä, koska henkilöt sitä puoluekokouksen määrittelemää politiikkaa tekevät ja toteuttavat. On muistettava, että johtohenkilöt eivät itse päätä politiikan sisältöä, vaan puolueväki. Henkilövalinnat tietysti ovat sellaisia, jotka kovasti kiinnostavat, Sarkkinen sanoo.