1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rahaton nuori eteni vallan huipulle ja lopulta erakoitui – ooppera tuo esiin Mannerheimin elämän traagiset käänteet

Marsalkka Mannerheimin elämä oli täynnä dramatiikkaa, nousuja ja laskuja. Me kerromme ne kaikki. Näin lupaa Ilmajoen Musiikkijuhlien ensi vuoden suurtuotannon, Mannerheim -oopperan ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Tuomas Parkkinen ohjaa Mannerheim-oopperan Ilmajoen Musikkijuhlille 2017. Parkkisen ohjauksessa toteutettiin Ilmajoella myös suureen suosioon yltänyt Taipaleenjoki -ooppera. Kuva: Anri Koski / Yle

Aatelisperheen lapsena Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim menetti kaiken 15-vuotiaana. Hän loi pitkän sotilasuran lähellä Venäjän vallanpitäjiä, osallistui kolmeen sotaa, taisteli Suomessa valkoisten puolella, nousi Suomen presidentiksi, epäonnistui rakkauselämässään ja muun muassa teki pitkän ja vaiheikkaan matkan Kiinaan.

– Jokaisesta Mannerheimin elämän suuresta käänteestä olisi voinut tehdä oopperan, mutta me käymme läpi ne kaikki, kertoo Mannerheim-oopperan dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaava Tuomas Parkkinen. Mannerheim on Ilmajoen musiikkijuhlien kesän 2017 uutuusooppera.

Isä tuhlasi aatelisperheen omaisuuden

Ooppera alkaa nuoruudesta. Gustafin huikentelevainen isä hylkäsi seitsenlapsisen perheensä pariisilaisen rakastajansa vuoksi ja hussasi perheen koko omaisuuden.

– Mannerheimin koti, Louhisaaren kartano, joutuu vasaran alle. Perhe hajoaa ja lapset lähetetään ympäri Eurooppaa sukulaisten luokse, osa sisäoppilaitoksiin, äiti kuolee suruun. Ooppera alkaa tällä isolla tragedialla, kuvaa ohjaaja Parkkinen.

Mannerheim meni 20-vuotiaana Venäjän sotakouluun, jossa yleni nopeasti. Silloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa.

– Hän oli 30 vuotta Venäjän armeijan palveluksessa. Sen on täytynyt sopia hänelle. Luja kuri ja askeettisuus, uskoo Parkkinen.

Kummitätinsä kehotuksesta Mannerheim meni naimisiin varakkaan orpotytön kanssa.

– Näin olisivat hoituneet ratsuväen köyhän sotilaan raha-asiat. Tämä osoittautui kuitenkin onnettomaksi ratkaisuksi. Koko avioliitto ensi tapaamisesta eroon asti käydään oopperassa läpi.

Marsalkka Mannerheim tarkastamassa paraatia 1930-luvun lopussa. Kuva: YLE

Pikkusisko lähellä sydäntä

Mannerheimilla oli pitkä kaukosuhde puolalaisen, varatun aatelisnaisen kanssa, mutta oopperassa tärkein tunneside hänellä on pikkusiskoonsa Annicaan. Sisko kuolee 15-vuotiaana, eikä veli ehdi kuolinvuoteelle.

Pikkusisko esiintyy Mannerheimin suojelusenkelinä ja omanatuntona. Roolin esittää Ilmajoella Annami Hylkilä.

– Tärkeä nainen marsalkan elämässä oli myös hänen taloudenhoitajansa Ida ja Idan lapsenlapsi. Marsalkka ei pysty kertomaan Idalle, että hänen lapsenlapsensa on kaatunut sodassa, Parkkinen kuvaa koskettavaa kohtausta.

Idan roolissa on Johanna Rusanen-Kartano.

– Suru oli koko ajan läsnä Mannerheimin elämässä. Hän tiesi, että lähetti suuren määrän suomalaisia sotilaita kuolemaa. Se ei ollut hänelle helppoa, kertaa Parkkinen.

Yksinäinen erakko Sveitsissä

Oopperan viimeinen kohtaus tapahtuu Sveitsissä, Lausannessa puiston penkillä. Pikkusisko tulee ja hakee erakkona elävän veljen pois.

Waltteri Torikka esittää oopperassa Mannerheimia 20-vuotiaasta Gustafista 83-vuotiaaseen vanhukseen asti. Sävellyksen on tehnyt Tuomas Kantelinen ja libreton Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies.

Mannerheim-ooppera esitetään Ilmajoen Musiikkijuhlilla vuoden kuluttua, kesällä 2017.