Fanille tv-hahmon tapaaminen voi olla ainutkertaista, mutta näyttelijälle työtä

Fanikulttuuri sisältää aineksia palvonnasta pakkomielteeseen. Useimmille se lienee virkistystä arjen jokapäiväisyyden keskellä. Me seurasimme Uusi Päivä -fanien kohtaamista idoliensa kanssa.

ilmiöt
Inga Sulin ja tamperelainen fani Johanna ottavat selfietä Uusi Päivä-studion lavasteissa.
Inga Sulin ja tamperelainen fani Johanna ottavat selfietä.Mauri Tikkamäki / yle

Ylen Uusi Päivä –sarjan fanitapaaminen kesäkuisena viikonloppuna oli loppuunmyyty. Jo aamupäivällä ryhmät jonottivat uuden, ennennäkemättömän studion lavasteisiin Mediapoliksessa Tampereella. Mukana oli kaikenikäisiä - enemmistönä kuitenkin teini-ikäiset ja lapset sekä heidän vanhempansa.

Tunnelma oli lämminhenkinen. Fanittajat kulkivat kulisseissa ennalta määrättyä reittiä oppaitten kertoessa tv-srajan yksityiskohtia. Kun ryhmät saapuivat "tamperelaiseen" Turbiini-baariin, niin monet miltei jähmettyivät nähdessään sarjan hahmoista Otso Karhun, Aino Haaviston, Tero Kuuslan tai Lauri Kallion ilmielävinä.

Näyttelijät Aimo Räsänen ja Panu Mikkola rohkaisivat vieraita astumaan eteenpäin. Näyttelijät rupattelivat rauhallisesti faniensa kanssa. Tämä oli faneille ainutkertainen hetki, mutta näyttelijöille vain vähän erikoisempi työpäivä.

– Kyllä juuri ja juuri ehdittiin syömään, sanoi Otso Karhua näyttelevä Aimo Räsänen ja asetui kärsivällisesti taas uuteen kuvaan.

Turusta asti uuteen studioon

Fanit saivat kultakin näyttelijältä nimikirjoituksella varustetun valokuvan. Itse otettu selfie tai kaverin näppäämä yhteisvalokuva näyttelijän vierellä kuului asiaan.

Yksi paikalle saapuneista oli turkulainen Inka, joka oli saapunut paikalle varta vasten. Inka ei tullut katsomaan jotain tiettyä hahmoa tai roolihenkilöä. Haaviston perhe sarjasta oli jäänyt kuitenkin erityisesti mieleen. Turbiini on tuttu tv-kuvista. Inkalle oli kuitenkin yllätys huoneen suuri koko ja korkeus.

Turkulainen Inka ja Uusi Päivä sarjan fanitapaamisessa kuvia ottanut  Jasmine Pajari Uusi Päivä-studion Turbiinissa.
Turkulainen Inka ja Uusi Päivä sarjan fanitapaamisessa kuvia ottanut Jasmine Pajari.Mauri Tikkamäki / yle

Mitä fanittaminen sinulle merkitsee?

– En ole sitä sen kummemmin pohtinut, mutta ainakin se antaa iloisen mielen, naurahtaa Inka.

Mitään fanitavaraa Inka ei kerää. Sarjaa Inka aikoo fanittaa jatkossa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Hänellä on muitakin fanituksen kohteita kuten esimerkiksi laulaja Andy Biersack.

Fanittaminen ei ole kokopäiväistä toimintaa. Silloin tällöin tulee hetkiä, jolloin Inka panee jonkin levyn soimaan. Tietysti Uusi Päivä kuuluu päivään jokainen uusi päivä.

Ylen Uusi Päivä -sarja jatkuu uusin jaksoin 19. syyskuuta.