1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Orpon ja Stubbin erilaiset polut kokoomuksen huipulle

Kaikkien kaveri kukisti kosmopoliitin kokoomuksen puheenjohtajakilpailussa.

Petteri Orpo ja Alexander Stubb. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Valta vaihtui kokoomuksessa, kun kovaksi haastajaksi ennakoitu sisäministeri Petteri Orpo lunasti odotukset ja päihitti puoluetta kahden vuoden ajan johtaneen valtiovarainministerin Alexander Stubbin.

Kokoomuksen vetovastuu on jatkossa pitkän linjan poliitikolla ja puoluekoneiston kasvatilla. Orpo valittiin johtoon poliittisen kokemuksensa ja yli 20 vuoden kokoomushistoriansa ansiosta – kummatkin ominaisuuksia, jotka vielä kaksi vuotta sitten pelasivat Stubbin pussiin, kun kokoomuksessa etsittiin tuulettajaa ja vanhan puolueytimen ulkopuolista johtajaa. 

Oikotie ja perinteinen reitti puolueen johtoon

Alexander Stubb ja Petteri Orpo ovat alusta asti kulkeneet eri teitä kokoomuksen huipulle. Stubb tuli mukaan kotimaiseen politiikkaan keittiön kautta – Euroopan parlamentista ensin suoraan ulkoministeriksi, vasta sitten kansanedustajaksi ja myöhemmin Jyrki Kataisen lähdön jälkeen kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Petteri Orpo taas on kokoomuksen pitkäaikainen puoluejyrä, joka on tehtävä tehtävältä kivunnut paikallistasolta kansanedustajaksi, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, ministeriksi ja lopulta kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Mediassa luontevasti esiintyvään Stubbiin verrattuna Orpo ei ole mikään kansanhurmaaja. Varsinaissuomalainen on ollut pitkään politiikassa, mutta pysytellyt poissa kaikkein kirkkaimmista valoista. Viime vuonna päälle kaatunut maahanmuuttokriisi nosti sisäministerin kuitenkin nopeasti estradille ja tiedotusvälineiden luupin alle.

Tiukan asiallinen esiintyminen teki Orposta ministeripörssin kärkinimen ja rakensi pohjan, josta sisäministeri pääsi hyvistä asemista haastamaan Stubbin puheenjohtajakamppailussa.

Alexander Stubb ja Petteri Orpo Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Puheenjohtajapeli teki Stubbista ja Orposta taisteluparin

Petteri Orpon ja Alexander Stubbin poliittiset linjat ovat hyvin yhtenevät, mutta puoluetoverit ovat lipuneet hiljalleen kauemmas toisistaan. Stubb totesi kokoomuksen puheenjohtajavaalien alkumetreillä tukevansa aina sisäministeri Orpoa tämän ratkaisuissa, mutta korosti, ettei itse olisi lähtenyt haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Lausahdus kertoo paljon. Julkisuudessa hyvähenkinen puheenjohtajakilpa on jättänyt jälkensä.

Kysymys kuuluukin nyt, mitä Petteri Orpo aikoo seuraavaksi tehdä? Painava ja kokoomukselle tärkeä valtiovarainministerin salkku kuuluu itseoikeutetusti puolueen puheenjohtajalle, joten Orpo perii Stubbilta rahaministerin paikan.

Kansainvälisyydestään ja kielitaidostaan tunnettu Stubb tuskin kuitenkaan istuu sutjakasti Orpon paikalle sisäministeriksi. Orpon onkin kokoomuksen uutena puheenjohtajana ensi töikseen päätettävä, haluaako hän pitää entisen puheenjohtajan hallituksessa. Esimerkiksi ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku sopisi Stubbin osaamisalueeseen lähes täydellisesti, mutta vaihdos vaatisi suurempaa ministerikierrätystä. Välttämättä tuore kokoomusjohtaja ei myöskään halua pitää entistä puheenjohtajaa hallituksessa neuvomassa.

Mihin suuntaan Petteri Orpo lähtee viemään kokoomusta selviää sunnuntaina, kun hän pitää ensimmäisen linjapuheensa puolueen puheenjohtajana.