1. yle.fi
  2. Uutiset

Saappaanheitosta on leikki kaukana – rajua harjoittelua ja riiteleviä lajiliittoja

Suomi on saappaanheiton ykkösmaita maailmassa. Suomalaiset heittäjät eivät kuitenkaan mahdu samaan lajiliittoon.

urheilu
Kumisaapas.
Liitosaapas.Tuukka Lukinmaa / Yle

Saappaanheitolla on maine kesäisten kyläjuhlien vitsikkäänä hupinumerona, mutta mielikuva on täysin väärä. Lajin huipulla harjoitellaan ankarasti ja kilpaillaan tosissaan.

– Saappaanheittäjien parhaimmisto ottaa lajinsa ihan yhtä vakavasti kuin vaikka keihäänheittäjien, sanoo Suomen Perinneurheiluliiton puheenjohtaja Jorma Rajakannas.

Keihäänheittoon lajia vertaa myös Jukka Vesterinen, joka on lajin ykkösnimiä Suomessa. Hänen ennätyksensä liitosaappaassa on 102, 99 metriä.

– Saapasta heitetään periaatteessa samalla tavoin suoralla kädellä kuin kiekkoa tai keihästä, Vesterinen kuvailee.

Parhaat saappaanheittäjät paneutuvat harjoitteluun samalla vakavuudella kuin muidenkin urheilulajien huiput. Jukka Vesterinen käy punttisalilla neljä kertaa viikossa, ja lisäksi tulevat tekniikkaharjoitukset.

– Saappaanheitossa puolet on voimaa ja puolet tekniikkaa. Heittosaappaat ovat niin jäykkiä, että sinne saa paljon voimaa taakse.

Vesterisellä voimaharjoittelun suurta määrää selittää saappaanheiton lisäksi myös se, että hän harrastaa useita voimalajeja.

Henkilökemiaa ja saapasriitoja

Suomen Perinneurheiluliitossa saappaanheittoa on kahdenlaista, liitosaappaan ja perinnesaappaan. Liitosaapas on muotoiltu siten, että heitto-ominaisuudet ovat parhaat mahdolliset. Littanaksi niitatun kumisaappaan sisällä on painona yleensä alumiinilevy. Perinnesaapas on tuunamaton luomukumppari. Kuninkuuslajina perinneurheilijat pitävät liitosaapasta.

Suomessa toimii kolme lajiliittoa, jotka ovat enemmän tai vähemmän riidoissa keskenään. Osa harrastajista suorastaan kieltäytyy osallistumasta naapuriliiton kilpailuihin. Suomessa järjestetäänkin tänä kesänä ainakin kahdet lajin maailmanmestaruuskilpailut.

– Siinä on erilaista henkilökemiaa, saapasriitoja ja muuta juttua ollut vuosien varrella, en viitsi mennä niihin tarkemmin. Mutta kyllä tässä riitelevät ihmiset vähintään siinä missä asiat, sanoo Jorma Rajakannas.

– Onhan se vähän surkuhupaisaa, pakko myöntää.

Vaikka lajiliittojen ja harrastajien välillä olisikin jännitteitä, niin suomalaiset ovat niittäneet lajissa hyvää menestystä myös kansainvälisillä kentillä.

– Kovia heittäjiä on esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa. Tällä hetkellä parhaat ovat varmaan kuitenkin Suomessa, sanoo Jukka Vesterinen.

Lue seuraavaksi