Li Andersson nousi vasemmistoliiton johtoon: "Viisaus ei asu johtajissa"

Valta vasemmistoliitossa vaihtuu. Turkulainen kansanedustaja Li Andersson kukitettiin Oulun puoluekokouksessa puolueen puheenjohtajaksi. Puoluesihteeriksi nousi yllätysnimi: helsinkiläinen tutkija Joonas Leppänen.

politiikka
Paavo Arhinmäki onnittelee Li Anderssonia vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa.
Paavo Arhinmäki onnitteli Li Anderssonia vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa lauantaina.Markku Ruottinen / AOP

Vasemmistoliiton koko johto vaihtui lauantaina. Puheenjohtajaksi kukitettiin Li Andersson. Andersson on syntynyt 1987, eli hän oli kolmevuotias, kun vasemmistoliitto perustettiin.

Vasemmistoliiton johto on nyt varsin naisvaltainen. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Hanna Sarkkinen, toiseksi varapuheenjohtajaksi Juho Kautto ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Veronika Honkasalo.

Puoluesihteeriksi nousi yllättäen uusi nimi Joonas Leppänen, 35-vuotias tutkija Helsingistä.

Andersson on jo toinen turkulainen, joka nousee tänä viikonloppuna puolueen puheenjohtajaksi. Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo istuu myös Turun kaupunginvaltuustossa.

Li Andersson kiitti valintansa jälkeen sivuun astuvaa puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä, jonka kolumneja hän luki 16-vuotiaana ja päätti liittyä vasemmistonuoriin.

– Paavo oli minulle suuri idoli ja edusti uudenlaista vasemmistolaisuutta. Silloin päätin lähteä politiikkaan.

Paineet nostaa vasemmistoliitto uuteen nousuun ovat kovat. Andersson ei kuitenkaan suostu messiaaksi.

– Viisaus ei asu johtajissa, vaan joukoissa ja yhteisössä. Tehdään Suomesta sellainen yhteiskunta, jossa ihmisten tarpeet ja ihmisoikeudet asetetaan etusijalle rahan sijasta.