Hyppää sisältöön

Orpo nappaa valtiovarainministerin salkun – Stubbin uudet tehtävät tarkentuvat myöhemmin

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa varmistaa, että koulutusleikkaukset ovat ohi.

Petteri Orpo piti tiedotustilaisuuden kokoomuksen puoluekokouksessa Lappeenrannassa lauantaina. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Tyytyväinen ja helpottuneen oloinen Petteri Orpo kertoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan kokoomuksen puheenjohtajana vaihtavansa sisäministerin salkun valtiovarainministerin pestiin.

– Tarkoitus on se, että minä siirryn valtiovarainministerin tehtäviin. Se on keskeinen posti. Valtiovarainministeri, pääministeri ja ulkoministeri on se keskeinen akseli, ja haluan vastaanottaa valtiovarainministerin roolin, Orpo sanoi.

Tuoreen puoluejohtajan mukaan muihin kokoomuksen ministerivaihdoksiin palataan lähiaikoina, näillä näkymin ensi viikolla. Orpo kommentoi myöhemmin Ylen haastattelussa, että toivoo ministerivalintojen olevan selvillä ennen juhannusta.

– Nämä on erittäin merkittäviä kysymyksiä, joita pitää pohtia huolella. Toistaiseksi en ota kantaa muuhun kuin sisäministerin ja valtiovarainministerin vaihtumiseen.

Orpo aikoo käydä Alexander Stubbin kanssa keskustelun entisen puheenjohtajan tulevasta roolista.

– Elina Lepomäen osaamiselle on varmasti käyttöä jatkossa. Myös Alexin osaamiselle kokoomuksessa on ja pitää olla tilaa. Käyn keskusteluja omalla maltillisella tavallani ja teemme sitten sen jälkeen, mutta lähitulevaisuudessa, päätöksiä, Orpo valotti.

"Haluan vakuuden siitä, että koulutusleikkaukset ovat ohi"

Petteri Orpo tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) maanantaina. Uusi kokoomusjohtaja istuu myös Timo Soinin (PS) kanssa saman pöydän ääreen mahdollisimman pian.

– Rupeamme katsomaan askelmerkkejä, miten työ jatkuu tästä eteenpäin. Aion käydä hyvän keskustelun siitä, miten hyvän hallitusohjelman tavoitteet saavutetaan. Kyse on ennen kaikkea hallitusohjelman toimeenpanosta, ei sen muuttamisesta. Haluan vahvan vakuuden siitä, että sivistyksen ja koulutuksen leikkaukset ovat ohi, Orpo linjasi.

Orpon mukaan hallituksen päätöksenteon nopeus ei ole ollut parasta mahdollista ja asioiden käsittelyä tulisi nopeuttaa.

.
.