Isisin ahdinko syvenee – Kaksoisitsemurhaisku Syyrian pääkaupungissa

Iskut tehtiin shiiamuslimien asuinalueella Damaskoksen esikaupunkialueella, joka on myös Hizbollahin joukkojen tukikohta-alue. Homsin maakunnassa piiritetylle kapinallisalueelle saatiin puolestaan toimitettua ruoka-apua.

Ulkomaat
Tankki kuvan etualalla, taustalla horisontissa nousee kaksi syvänsinistä savuvanaa.
Kurdijoukkoja taistelemassa Isis-joukkoja vastaan.Eduardo Martins / NurPhoto / REX / All Over Press

Kaksi itsemurhapommittajaa on iskenyt Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa lauantaina. Ainakin 12 ihmistä kuoli ja yli 50 haavoittui iskuissa, jotka terroristijärjestö Isis sanoi tehneensä.

Isku tehtiin Damaskoksen eteläisellä esikaupunkialueella Sayyida Zeinabissa, joka on shiiojen asuinalue. Alue on myös Libanonin shiialaisen Hizbollahin tukikohta Damaskoksessa.

Syyrian valtiollisen television mukaan kuolleita oli 12, mutta Syyrian uhreja laskeva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö sanoi kuolleita olleen yli 20, joista yli kymmenen oli siviilejä.

Isis sanoi Aamaq-uutistoimistonsa välityksellä tehneensä iskut. Aamaqin mukaan iskijöitä oli kolme: kaksi itsemurhapommivyöllä varustautunutta sekä yksi autopommi.

Iskut tehtiin samaan aikaan kun Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot ovat tiivistäneet saartoaan Isisin hallussa olevan Manbijin kaupungin ympärillä. Kaupungissa on yhä saarroksissa kymmeniä tuhansia siviilejä.

Rintamalinjalla käyneen syyrialaistoimittajan mukaan hyökkäystä kaupunkiin on lauantaina hillitty, koska siviilien tilanne herättää huolta. Ruuasta on jo tiettävästi pulaa.

Apua siviileille kapinallisalueilla

Lauantaina Punainen Risti sanoi päässeensä toimittamaan ruoka-apua Syyrian kapinallisalueelle, jota Syyrian armeijan joukot piirittävät. Kyseessä on toinen avustuskuljetus kuukausiin.

Yli 30 rekkaa pääsi toimittamaan ruokaa Homsin maakunnassa sijaitsevaan al-Houlaan. Apua sai yli 14 000 perhettä. Samalla rekat toimittivat patjoja, peitteitä, vesipumppuja, vaippoja ja rokotteita.

Edellisen kerran al-Houlaan on saatu toimitettua apua maaliskuun lopulla.

Torstaina puolestaan Darayaan toimitettiin ruoka-apua – ensi kertaa sitten vuoden 2012 lopun, jolloin armeija alkoi piirittää kaupunkia. Lauantaina Syyrian armeija kuitenkin pommitetti Darayaa raskaasti tynnyripommein.

YK:n mukaan lähes 600 000 ihmistä asuu piiritetyillä alueilla Syyriassa ja noin neljä miljoonaa siviiliä on lisäksi vaikeasti tavoitettavissa olevilla alueilla.

Lähteet: AP, AFP