1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjalainen dj-tuottaja Kygo Suomessa: Huipulle ei pääse pelkällä tietokoneosaamisella

Tämän hetken suosituimpiin elektronisen musiikin artisteihin kuuluva Kygo esiintyi lauantaina Summerburst-festivaalilla Helsingissä. Dj-tuottajan kappaleet ovat keränneet lyhyessä ajassa yli miljardi kuuntelu kertaa netissä. Kygo sanoo, että ei olisi pystynyt saavuttamaan suurta suosiotaan ilman pianonsoiton opiskelua.

kulttuuri
Kygo

Summerburst-festivaalin backstagelle astelee normaalin oloinen nuori mies. Lippis on päässä väärin päin ja vaatetus ei kerro, että tämä 24-vuotias norjalainen on tämän hetken kysytyimpiä artisteja maailmassa.

Kygo, oikealta nimeltään Kyrre Gørvell-Dahll, aloitti pianon soittamisen 6-vuotiaana. Myöhemmin hän alkoi tehdä omaa musiikkia ja laittoi sitä kuultavaksi nettiin. Ihmiset alkoivat jakaa Kygon kappaleita ja pian hänellä oli kädessään levytyssopimus.

Parissa vuodessa hänen hittinsä, kuten Firestone ja Stole the Show, ovat keränneet suoratoistopalvelu Spotifyssa yli miljardi kuuntelukertaa.

Kygon musiikkia kuvaillaan usein tropical houseksi. Artisti itse ei pidä musiikin kategorioinnista.

– Musiikkini on melodista elektronista musiikkia. Se on hieman rennompaa ja hitaampaa kuin muu elektroninen musiikki. Sitä voi kuunnella autossa, kotona rentoutuessa tai tällaisilla festivaaleilla. Musiikissani on iloisia ja kesäisiä fiiliksiä.

Kygo on kehitellyt omanlaisensa soundin, josta hänet tunnistetaan.

– Kehittelin musiikkiani studiollani useita vuosia. Löysin lopulta soundin, josta todella pidin. Nyt monet käyttävät samanlaisia soundeja, mutta se on vain hienoa. Nyt kehittelen uutta soundimaailmaa.

Kygo
Antti Haanpää / Yle

Kuinka kauan suosio kestää?

Musiikin tekeminen on muuttunut helpoksi, kun kappaleita voi tehtailla omalla kotikoneellaan. Kygon mielestä pelkkä tekninen osaaminen ei riitä, jos haluaa luoda kiinnostavaa musiikkia.

– En olisi voinut tehdä musiikkia, jota teen nyt, jos en olisi soittanut pianoa lapsesta lähtien. Monet ovat taitavia tekniikan kanssa ja tietävät kaiken tietokoneohjelmista. Mutta jos haluaa kirjoittaa melodioita, silloin on osattava soittaa jotain soitinta.

Kygo
Antti Haanpää / Yle

– Tärkein ohjeeni on, että ei pidä keskittyä pelkästään tekniseen vaan musikaaliseen puoleen ja opetella soittamaan kitaraa tai pianoa. Se antaa paremman ymmärryksen siitä, miten kirjoittaa musiikkia.

Norjasta tulee tällä hetkellä useita elektronisen musiikin tekijöitä, jotka ovat lyöneet itsensä läpi maailmalla. Kygon lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi tuottajakaksikko Tungewaag & Raaban.

– Musiikkialan ammattilaiset ovat huomanneet, että Norjasta löytyy lahjakkaita tekijöitä ja he osaavat etsiä uusia kykyjä, Kygo analysoi.

Norjalaistähti tiedostaa, että populaarimusiikissa trendit tulevat ja menevät nopeasti. Oma suosiokaan ei välttämättä kestä ikuisesti.

– Takaraivossani pyörii koko ajan ajatus, että tämä ei välttämättä jatku pitkään. Yritän pitää hauskaa ja nauttia niin pitkään kuin voin.

Lue seuraavaksi