1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miehitetyllä Krimillä paljastettiin neuvostohenkinen venäläisveistos – sotilas Kalashnikovin kanssa (video)

Viranomaisten mukaan patsas juhlistaa Krimin liittämistä Venäjään Ukrainasta. Realistista tyyliä oleva pronssipatsas on tunnetun venäläiskuvanveistäjän työ.

Ulkomaat
Uutisvideot: Neuvostohenkinen patsas paljastettiin Krimillä
Uutisvideot: Neuvostohenkinen patsas paljastettiin Krimillä

Krimin viranomaiset paljastivat lauantaina Simferopolissa venäläissotilaan patsaan. Patsaalla juhlistettiin Krimin liittämistä Venäjään.

Venäläissotilaan patsasta voisi kuvailla vähintäänkin neuvostohenkiseksi. Venäläissotilas pitelee olallaan AK-47 -kivääriä. Pieni tyttö ojentaa hänelle kukkasia ja kissa pyörii sotilaan jaloissa.

Patsas on tunnetun venäläiskuvanveistäjän Salavat Shtsherbakovin työ. Hänen käsistään on lähtenyt myös kiistelty, jättimäinen prinssi Vladimiria esittävä veistos, joka on Moskovassa Kremlin lähellä.

Kuvanveistäjän mukaan "venäläissotilas ruumiillistaa Venäjän armeijaa, pieni tyttö Krimin kansaa ja kissa osoittaa, että rauhanomainen yhteiselo ei ole kärsinyt".

Venäläisviranomaisten mukaan monumentti on vallan, rauhan, turvallisuuden ja venäläissotilaiden kohteliaisuuden symboli.

Venäläiset tunnuksettomat sotilaat ottivat Krimin haltuunsa maaliskuussa 2014. Kuukausia myöhemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi, että kysessä olivat hänen komennossaan olleet joukot.

Avajaisseremoniassa nähtiin myös pieni sotilasparaati ja juhlallisuuksiin osallistui lisäksi kasakoita ja ortodoksikirkon edustajia.

Lähteet: AFP, Reuters