Guatemalassa pidätettiin entisiä ministereitä presidentin ökylahjojen vuoksi

Entiselle presidentille Otto Pérezille ostettiin syntymäpäivälahjaksi muun muassa helikopteri. Kolme entistä ministeriä on pidätetty ja kahta etsitään.

Ulkomaat
Oikeudenjumalattareksi pukeutunut nainen Guatemalan lippuja heiluttelevan väkijoukon keskellä.
Mielenosoittajat vaativat korruptiolle loppua Guatemalassa lauantaina.Esteban Biba / EPA

Guatemalassa Keski-Amerikassa on pidätetty kolme entistä ministeriä, joita syytetään ylenpalttisten syntymäpäivälahjojen ostamisesta tuolloiselle presidentille rahalla, jonka he pesivät valeyhtiöiden kautta.

Entinen presidentti, nyt korruption vuoksi vankilassa istuva Otto Pérez sai Mauricio López Bonillalta, Manuel López Ambrosiolta ja Ulises Anzuelolta muun muassa yli kolmen miljoonan euron arvoisen helikopterin, syyttäjä sanoo.

Pimeällä rahalla vuosien varrella hankittujen lahjojen joukossa oli syyttäjien mukaan myös miljoonahuvila ja liki neljännesmiljoonan hintainen vene.

Syyttäjä vertaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Myös kahta muuta entistä ministeriä odottaa kotimaassaan pidätysmääräys. He lienevät kuitenkin lähteneet maasta pois.

– Luksuslahjojen tarkoituksena oli miellyttää pomoa. Tapa, jolla ne hankittiin, on hyvin samanlainen kuin järjestäytyneessä rikollisuudessa, syyttäjä Thelma Aldana sanoo.

Ökylahjoista pääsi hänen mukaansa nauttimaan myös tuolloinen varapresidentti Roxana Baldetti.

Lahjusten tarjoajille oli oma puhelinlinjansa

Pérez erosi viime vuonna kuukausia kestäneiden kiivaiden mielenosoitusten vuoksi. Kongressi kumosi hänen syytesuotansa, kun YK:n tukemassa tutkimuksessa oli saatu näyttöä siitä, että hän oli sallinnut tuontitulleihin alennuksia vastineeksi lahjuksista.

Tutkijat paljastivat myös "Linjaksi" kutsutun puhelinjärjestelmän. Ppalveluksia haluavat saivat sen kautta yhteyden korruptoituneisiin virkamiehiin.

Kaikki kiistävät syytteet

Pérezin lailla myös Baldetti on pidätetty useista korruptioepäilyistä. Molemmat kiistävät tehneensä mitään väärää. Bonilla puolestaan kommentoi oikeustalon ovella, että uskoo asioiden selviävän.

Kaksi tuhatta ihmistä oli kokoontunut oikeuden eteen osoittamaan mieltään korruptiota vastaan. Myös lauantaina pääkaupungissa oli korruption vastainen mielenosoitus.

– Voin sanoa vain, että olen ylpeä tekemästäni työstä, sanoi entinen sisäministeri Bonilla oikeuden rappusilla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters