Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen presidenttiehdokkaaksi

Vanhanen haluaa tarjota kansalle mahdollisuuden perusteelliseen keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Entinen pääministeri Matti Vanhanen on nimetty keskustan presidenttiehdokkaaksi. Vanhanen on vuoden 2018 presidentinvaalien ensimmäinen ehdokas.

Puheessaan hän viittasi vuoden 2006 ehdokkuuteensa, jolloin hän joutui pääministerinä haastamaan istuvan presidentin lyhyellä kampanjalla. Nyt Vanhanen haluaa tarjota kansalle mahdollisuuden perusteelliseen keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Nato-jäsenyyteen Vanhasen oma kanta on kuitenkin selvä.

– En kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi. Tuen puoluekokouksen täällä päättämää kannanottoa. Meidän kannattaa työskennellä sen puolesta, että geopoliittinen suurtasapaino Pohjolassa säilyy niin, että sekä Suomi että Ruotsi pysyttäytyisivät sotilasliiton ulkopuolella. Se on varma omissa käsissämme oleva keino vahvistaa vakautta. Sen tausta on yksinkertainen historiallisuudessaan: Venäjän ei tarvitse pelätä, että maatamme käytettäisiin sitä vastaan kohdistettuihin vihollisuuksiin.

Varsinainen kampanja vasta myöhemmin

Vanhanen luopuu keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta juhannusviikolla ja keskittyy jatkossa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenen tehtäviin. Sen hän uskoo palvelevan myös presidenttiehdokkuutta. Vanhanen ei vielä ota kantaa siihen, kiinnostaako valiokunnan puheenjohtajuus, jos Antti Kaikkonen (kesk.) päättäisi tavoitella eduskuntaryhmän puheenjohtajuutta.

– Valiokunnan puheenjohtajallakin on paljon eduskunnan rutiineihin liittyviä tehtäviä, muun muassa puhemiesneuvoston jäsenyys, jotka vievät aikaa, Vanhanen pallottelee.

Aikaa Vanhanen tarvitsee, sillä hän ilmoitti puheessaan olevansa nyt keskustan piirien ja kunnallisjärjestöjen käytettävissä erilaisiin puhe- ja keskustelutilaisuuksiin.

Kampanjasta on siis tulossa pitkä kuin Lasse Virenin kiristä kymppitonnilla. Tosin varsinainen kampanja tulee jälleen olemaan lyhyt.

– Olen ajatellut, että varsinainen vaalikampanja varhaisesta ehdokkuudesta huolimatta on lyhyt ja alkaa vasta loppusyksyllä 2017. Sen sijaan ihmisten tietoisuus ehdokkuudesta antaa mahdollisuuden perusteelliseen ja laajaan keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Neljä viisauden pilaria

Puheessaan Vanhanen nosti esillä neljä pilaria, joiden turvin hän uskoo Suomen selviytyvän nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Ensimmäinen niistä on yhteisesti sovittu ja viisas ulkopolitiikka. Toinen on uskottava puolustus.

Kolmantena Vanhanen nostaa esiin suomalaisen yhteiskunnan eheyden ja siitä syntyvän sisäisen vahvuuden. Neljäs pilari on taloudellinen itsellisyys.

Paasikivi, Kekkonen ja Venäjä

Vanhanen paalutti itsensä varsin vahvasti Paasikiven ja Kekkosen linjoille suhteessa Venäjään. Kumpikaan ei sotien jälkeen nojannut kansainvälisiin suhdanteisiin, molemmat rakensivat Suomelle sellaista politiikkaa, joka kestää tuulen suunnasta riippumatta.

– Meilläkin tulee tässä ajassa olla kyky olla sokeutumatta suhdanteista ja sotkeutumatta niihin.

Tässäkin ajassa Vanhanen kannattaa suoraa yhteydenpitoa Venäjään.

– Jonkun on keskellä tätä mykkäkouluaikaa käytävä keskusteluja myös Venäjän kanssa.