1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

RKP:lle valitaan uusi puheenjohtaja – Adlercreutz uskoo voittoonsa

Ruotsalaisen kansanpuolueen uusi puheenjohtaja on selvillä tänään klo 14 mennessä. Ennakkosuosikki Anna-Maja Henrikssonin haastajista Anders Adlercreutz ennakoi voittomahdollisuuksiensa parantuneen viime päivien aikana. Myös Ida Schauman on käynyt intensiivisen kampanjan.

politiikka
Anders Adlercreutz
Anders Adlercreutzandersadlercreutz.fi

Ennakkosuosikki Anna-Maja Henriksson kertoo odottavansa tulosta luottavaisin mielin. Hän ei arvioi, mennäänkö vaaleissa toiselle kierrokselle vai ratkeaako tulos jo ensimmäisellä.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja HenrikssonPetteri Paalasmaa / AOP

– Minulle ei ole itseisarvo, että tuloksen pitäisi ratkeata ensimmäisellä kierroksella. Delegaatit päättävät, se jää nähtäväksi.

Vaakakupissa painaa se, haluaako RKP:n puoluekokous johtajaksi kokeneen ja tutun nimen vai uuden kasvon.

– Olen tottunut politiikassa monenlaisiin tilanteisiin, eikä tästä vaalista tule ennakkosuosikin paineita, Henriksson sanoo.

Jos Henriksson valitaan puheenjohtajaksi, myös ainakin yksi varapuheenjohtaja vaihtuu, sillä Henriksson ja nykyinen varapuheenjohtaja Mikaela Björklund ovat kummatkin Pohjanmaalta. Puheenjohtajiston tulee olla eri maantieteellisiltä alueilta.

Adlercreutz uskoo voittoon

Puheenjohtajan valitsee 250 äänioikeutettua, ja sunnuntain vastaisena yönä oli viimeiset mahdollisuudet vaikuttaa vaalin tulokseen.

Henriksson ja Schauman ovat kentälle entuudestaan tuttuja, mutta Anders Adlercreutzin mukaan viime hetken vaalityö puoluekokouspaikalla on tuottanut tulosta.

– Uuden kasvon pitää tehdä enemmän töitä kuin muiden, ja delegaattien (kokousedustajien) kanssa käytyjen keskustelujen perusteella voin sanoa että viime päivien aikana tilanteeseen on tullut muutosta.

Adlercreutzin mukaan iltapäivän tulos ei ole ennakkosuosikille kiveen kirjoitettu.

– Jos tulee toinen kierros, uskon että minulla on mahdollisuudet voittoon, tähän kisaan on tultu tosissaan, Adlercreutz sanoo.

Jos Adlercreutz ei tule valituksi, hän on ilmoittanut harkitsevansa varapuheenjohtajakisaa.

Schauman soitti yli 300 jäsenelle

Ida Schauman on käynyt laajan kampanjan, soittanut enemmistölle puoluekokousedustajista, piirien puheenjohtajille, kaiken kaikkiaan yli 300 puolueen jäsenelle.

Ida Schauman
Ida Schaumanidaschauman.fi

– Olemme käyneet ystävällisen, aika RKP:läisen kampanjan, Schauman arvioi.

Puolueen strategiassa tavoitellaan kymmenen prosentin potentiaalista kannatusta. Schaumanin mukaan se on korkea, mutta suuntaa-antava.

– Pitää ajatella laajasti, "Think big", ja kannatuksemme voi nousta siten kuuteen–seitsemään, Schauman arvioi.

Hallitus tärkein tavoite

Kuka tahansa heistä tulee valituksi, hänen pitää kyetä korvaamaan tehtävästä luopuvan Carl Haglundin keräämät yli 20 000 ääntä, joista iso osa tuli suomenkielisiltä eli perinteisen kannattajakunnan ulkopuolelta. Seuraavien kolme vuoden aikana on viidet vaalit, joissa kaikissa kannatus mitataan.

– Meidän pitää tehdä aktiivista oppositiopolitiikkaa, näyttää että RKP:tä tarvitaan hallituksessa. Me olemme sivistyspuolue, jolle suvaitsevaisuus, kansainvälisyys, pohjoismainen yhteistyö on tärkeää, Henriksson sanoo.

Adlercreutzin mukaan RKP täyttää keskustaoikeistolaisen suvaitsevaisen puolueen tyhjiön, joka Suomessa nykyisen hallituksen aikana on.

– Jos katsotaan poliittista karttaa, jossa me olemme keskiviivan oikealla puolella, ja pidämme suvaitsevaisuutta ja yrittäjyyttä keskeisinä asioihin, ei siellä monta muuta puoluetta ole.

Lue seuraavaksi