1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomus torppasi Maamme-laulun vaihtamisen, Nato-jäsenyys lähivuosina ja shampanja ruokakauppoihin läpi

Sotilasliiton jäsenyyden hakeminen täsmentyi kokoomuksen Nato-linjauksessa lähivuosiin. Kokoomusnuoret halusivat Finlandia-hymnin Maamme-laulun tilalle, koska kappaleen sanat heijastavat suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaanrakkautta.

politiikka
Äänestys Kokoomuksen puoluekokouksessa.
Äänestys Kokoomuksen puoluekokouksessa sunnuntaina 12. kesäkuuta.Tero Koskinen / Yle

Kokoomuksen puoluevaltuusto on hylännyt aloitteen Finlandia-hymnin vaihtamisesta Suomen viralliseksi kansallislauluksi.

Puoluevaltuusto sai asian käsiteltäväkseen, kun sekä Pohjanmaan että Pirkanmaan kokoomusnuoret tekivät aloitteen uudesta kansallislaulusta kokoomuksen puoluekokoukselle.

Kokoomuksen puoluehallitus esitti aloitteiden hyväksymistä, mutta sunnuntaina aloite kuitenkin torpattiin puoluekokouksessa.

Pohjanmaan kokoomusnuoret perustelivat J.L. Runebergin Maamme-laulun vaihtamista V.A. Koskenniemen sanoittamaan Finlandia-hymniin sillä, että kappaleen sanat heijastavat suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaanrakkautta.

Pirkanmaan kokoomusnuorten mielestä kansallislaulun vaihto olisi ollut oikea ratkaisu Sibeliuksen, suomalaisuuden ja Suomen kulttuurihistorian kunnioittamiseksi.

Suomi Natoon jo lähivuosina, shampanjaa lähikaupasta

Aloite Nato-jäsenyyden hakemisesta sen sijaan hyväksyttiin. Kokoomuksesta sotilasliiton jäsenyyden hakeminen kannattaisi tehdä "lähivuosina", mutta täsmällistä vuotta ei päätetty. Samalla korostettiin, että Nato ei ota uusia jäseniä kriisitilanteissa. Kokoomus on kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä vuodesta 2006.

Päätöksessä todettiin, että Nato-jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä, maan turvallisuutta parantava vaikutus ja se vahvistaisi kansainvälistä asemaamme. Samalla se liittäisi Suomen selkeämmin osaksi lännen yhteisiä turvallisuusratkaisuja ja arvoyhteisöä.

Joensuun kokoomusnuoret saivat läpi aloitteen, jonka mukaan shampanjaa pitäisi saada ruokakaupoista ympärivuorokauden. "Koskaan ei voi tietää, milloin tilanne vaatii shampanjaa", aloitteessa perusteltiin.

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi myös aloitteen, jossa puoluehallituksen sekä eduskunta- ja ministeriryhmän tulee edistää kaikin keinoin työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista.

Lue seuraavaksi