Miten linja muuttuu? Orpo: Kokoomus ymmärtää ihmisten arkea nykyistä paremmin

Petteri Orpon kokoomuksella on vahva sosiaalinen omatunto ja se tekee osaavaa talous- ja sivistyspolitiikkaa. Hänestä kokoomuksen tulisi ymmärtää paremmin ihmisten arkea ja muuntaa tuo ymmärrys käytännön politiikkaan.

politiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoYle

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo vetosi linjapuheensa aluksi puolueen yhtenäisyyden puolesta puheenjohtajakilvan jälkeen. Orpo aikoo tehdä työtä, jotta hän voittaa myös Stubbin ja Lepomäen kannattajien luottamuksen ja yhtenäistää puolueen rivit.

Hallituksessa ei olla hinnalla millä hyvänsä: tehtävät päätökset ratkaisevat.

Petteri Orpo

Orpo nimesi puheessaan esikuvakseen Ilkka Suomisen ja Sauli Niinistön johtamat kokoomukset. Orpon mielestä Suomisen ajan kokoomuksella oli vahva sosiaalinen omatunto. Niinistön kokoomus taas teki samaan aikaan osaavaa talouspolitiikkaa ja panosti sivistykseen. Sellaisen kokoomuksen Orpo haluaisi tuoda takaisin.

– Ei sanoja vaan tekoja. Haluan takaisin kokoomuksen, josta voin olla ylpeä. Haluan kokoomuksen, joka ymmärtää paremmin kaikenlaisten ihmisten arkea ja elämää, ja osaa muuntaa tuon ymmärryksen poliittisiksi tavoitteiksi ja toiminnaksi.

"Toivo kuuluu kaikille, ei vain vahvoille"

Orpon mukaan hänen johdollaan kokoomuksesta tulee enemmän suomalaisten näköinen puolue. Suomalaisesta keskiluokasta vaalikampanjansa aikana paljon puhuneen Orpon mukaan on rakennettava Suomi, jossa toivo kuuluu kaikille, ei vain vahvoille.

– Olemme käyneet kokoomuksessa aivan liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä. Tämä on suuri vahinko. Emme saa sulkea silmiämme tai sydäntämme siltä tosiasialta, että Suomessa on edelleen paljon köyhyyttä. Olemme mukana sen välttämiseksi.

Hänen mielestään jokaisella lapsella pitäisi olla mahdollisuus harrastukseen vanhempien tulotasoon katsomatta.

– Mitä tekee köyhä lapsi kesällä, ei mitään. Tämä asia otetaan sydämen asiaksemme. Otetaan tavoitteeksi, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

Orpon kokoomus otti myös nollatoleranssin koulukiusaamiseen. Koulutuksen tärkeydestä puhunut Orpo sanoi heti valintansa jälkeen, että koulutusleikkauksia ei tule enää lisää. Orpon molemmat vanhemmat ovat opettajia.

Päätökset ratkaisevat hallitusyhteistyön jatkon

Puoluejohtaja puhui myös uudistusten tarpeesta sekä kokoomuksessa että suomalaisessa yhteiskunnassa, vaikka moni kokee tämän pelottavana ja uhkana. Poliitikkojen tehtävänä on luoda kansalaisille turvallinen silta tulevaisuuteen, Orpo muistutti.

Haluan kokoomuksen, joka ymmärtää paremmin kaikenlaisten ihmisten arkea ja elämää.

Petteri Orpo

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta opiskella itselle uusi ammatti, jos vanha on lähtenyt alta tai pk-yritykselle mahdollisuutta työllistää ja kasvaa. Taloudessa on pitkälti kyse uskalluksesta ja luottamuksesta. Emme saa kasvua aikaan, jos suomalaiset eivät uskalla tarttua mahdollisuuksiin. Työn tarjoamisen ja vastaanottamisen on myös oltava nykyistä kannattavampaa kaikissa tilanteissa.

Orpo totesi, että kokoomus on valmis jatkamaan nykyistä hallitusyhteistyötä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä: tehtävät päätökset ratkaisevat.

Keskusta jyräsi kokoomuksen maakuntahallinto- ja soteuudistuspäätöksessä viime syksynä. Orpo painotti erikseen, että ilman sote-palveluiden valinnanvapautta ei tule maakuntauudistusta. Myös kokoomukselle tärkeästä työehtojen paikallisen sopimisen linjauksesta pidetään kiinni.

Valtiovarainministeriksi nouseva Orpo linjasi, että hallituksen kaavailemat miljardin euron veronkevennykset on toteutettava tämän vaalikauden aikana.