Kenttäväki laittoi perussuomalaisministerit tiukoille – "Voiko Suomi harkita kansanäänestystä EU:n jäsenyydestä?"

Perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa kenttäväki kyseli itseään askarruttavia kysymyksiä puolueen ministereiltä. Esille nousivat kysymykset niin Britannian mahdollisesta EU-erosta kuin Tarton rauhan rajojen palauttamisesta. Yle Uutiset keräsi ministereiden kyselytunnin kysymyksiä yhteen.

politiikka
Perussuomalaisten Timo Soini.
Jani Saikko / Yle

Kysymys: "Britannian vienti on kasvanut EU:n ulkopuolelle ja vähentynyt alueen sisäpuolelle. Samalla unionin ulkopuolella on maita kuten Sveitsi ja Norja. – Voiko Suomi harkita kansanäänestyksen järjestämistä EU:sta eroamisesta?"

Ulkoministeri ja puheenjohtaja Timo Soini: "Olen puhunut tästä aiheesta nyt kymmenen vuotta. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Esimerkiksi Sveitsi on tällä hetkellä Euroopan talousalueen jäsen, mikä tarkoittaa sitä, että he soveltavat EU:n lainsäädäntöä ja samalla ovat EU:n sisämarkkinoilla. Britit eivät tätä halua ja Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble on sanonut, että sitten he pysyvät markkinoiden ulkopuolella. Britannia tulee pärjäämään, eikä se uppoa mereen. Meidän täytyy varautua EU:sta ja euroalueesta eroamiseen. Tämä tosin edellyttää eduskunnan ja kansan enemmistön tukea asialle, eikä sitä tällä hetkellä Suomessa ole."

Kysymys: "Olemme aina pitäneet huolta omistamme ja sotaveteraaneistamme. Miten pidämme jatkossa huolta rauhanturvaajista, jotka kruunu tällä hetkellä hylkää?"

Sosiaali- ja terveysministeriHanna Mäntylä: "Tämä on äärimmäisen tärkeä asia ja kriisinhallintaan liittyviä uudistuksia on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa. Uudistukset eivät ole edenneet minun käskystäni, koska rauhanturvaajien psykososiaalinen tuki pitää turvata myös työsopimuksen jälkeenkin. Tällä hetkellä rauhanturvaajat putoavat turvaverkkojen ulkopuolelle työsopimuksen loppumisen jälkeen ja tiedämme, etteivät psykososiaalisen ongelmat tule ilmi yhdessä yössä. Pidän kynsin ja hampain kiinni siitä, että rahoitus tälle järjestyy."

Perussuomalaisten Timo Soini.
Jani Saikko / Yle

Kysymys: "Suomi ja Neuvosto-Venäjä solmivat Tarton rauhansopimuksen vuonna 1920. Milloin hallitus tekee aloitteen rauhansopimuksen palauttamiseksi?"

Ulkoministeri ja puheenjohtaja Timo Soini: "Hallituksessa on useita puolueita, eikä yksi puolue pysty ottamaan asiaa esiin. Valitan."

Kysymys: Olen ihmetellyt tuoretta Nato-selvitystä, jossa ei puhuttu jäsenyyden kustannuksista lainkaan. Kuinka valtavasta summasta on kyse ja saadaanko sillä turvaa omalle maallemme?

Puolustusministeri Jussi Niinistö: "Liittyminen maksaisi joitakin kymmeniä miljoonia euroja ja kustannukset tulisivat siitä, kun joutuisimme lähettämään upseereja Naton esikuntaan. Pysyviä tukikohtia Suomeen ei välttämättä tulisi, kuten ei ole tullut Baltian maihinkaan, vaikka maat ovat niitä sinne halunneet. Tietysti Naton sääntöjen mukaan puolustusmenojen pitäisi olla jäsenmaassa kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta se ei ole pakollista."

Kysymys: Olen nähnyt vain surkeita esityksiä teollisuuspolitiikasta, joissa huudetaan innovaatioista. Samalla olemme unohtaneet täysin metsäteollisuuden. Miten laitamme teollisuuspolitiikan kuntoon?

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström: "Tämä hyvä ja oikea kysymys ja tämän vuoksi teimme kilpailukykysopimuksen, jotta vienti lähtisi vetämään. Meidän pitää tehdä kiinnostavia tuotteita, sillä emme voi kilpailla maailmalla hinnoilla. Olen eri mieltä, että olisimme täysin unohtaneet metsäteollisuuden. Esimerkiksi Äänekosken biotuotetehdas sai nopeutetulla aikataululla luvat kuntoon ja julkinen sektori on investoinut tehtaan tieverkkoon."