Hyppää sisältöön

Anna-Maja Henrikssonista RKP:n uusi puheenjohtaja – "Rikoimme lasikaton"

Entinen oikeusministeri on ensimmäinen nainen, joka nousee yli satavuotiaan puolueen johtoon. Anders Adlercreutzista tuli varapuheenjohtaja.

Anna-Maja Henriksson RKP:n puoluekokouksessa Turussa sunnuntaina. Kuva: Johan Hagström

Ennakkosuosikki Anna-Maja Henriksson voitti RKP:n puheenjohtajakilpailun. Henriksson sai puheenjohtajavaalissa yhteensä 133 ääntä, mikä oli yli puolet kaikista äänistä. Yhteensä ääniä annettiin 254.

– Tämä tuntuu todella hyvältä. Me teimme sen – me rikoimme lasikaton! Olen todella kiitollinen teille kaikille tuestanne, Henriksson iloitsi kiitospuheessaan viitaten valintaansa RKP:n johtoon ensimmäisenä naisena puolueen 110-vuotisessa historiassa.

Turun puoluekokouksessa Henrikssonin kanssa RKP:n puheenjohtajuudesta kilpailivat kansanedustaja Anders Adlercreutz ja puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ida Schauman. Schauman sai 67 ääntä ja Adlercreutz 54.

Toinen kerta toden sanoi

Puheenjohtajakisassa Anna-Maja Henrikssonin valtteina on pidetty poliittista kokemusta, pelisilmää ja lainsäädännön tuntemusta. Henriksson on aikaisemmin toiminut oikeusministerinä ja istuu nyt kolmatta kauttaan kansanedustajana. Hän pyrki RKP:n johtoon jo neljä vuotta sitten, mutta hävisi tuolloin Carl Haglundille.

– Luulin jo, ettei tätä päivää toi tulla, tämä on fantastinen asia, Henriksson riemuitsi.

Koulutukseltaan 52-vuotias Henriksson on varatuomari ja ammatiltaan pankkijuristi.

Puheenjohtajakilpailun perusteella Anna-Maja Henriksson aikoo viedä RKP:ta nykyistä keskemmälle. Ykkösasioita hänelle ovat sosiaali- ja koulutuskysymykset sekä lapsiperheiden arki. Henriksson kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta hakisi sitä vasta neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen.

Varapuheenjohtajisto uusiksi

Kolmesta varapuheenjohtajasta vaihtui kaksi. Varapuheenjohtajaksi nousi puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja Anders Adlercreutz sekä piirisihteeri Silja Borgarsdóttir Sandelin. Kolmas varapuheenjohtaja Nicke Wulff jatkaa.

.
.