Vasemmistoliiton Andersson: Suomi ei nouse sillä, että jokainen sinnittelee työpaikallaan kuusi minuuttia pidempään

Puheenjohtaja Li Andersson (vas.) puolusti voimakkaasti työntekijöiden oikeuksia ensimmäisessä linjapuheessaan vastavalittuna puoluejohtajana.

politiikka
Li Andersson
Li Andersson vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa sunnuntaina.Yle

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson arvosteli suorin sanoin vastikään syntynyttä kilpailukykysopimusta puoluekokouksessa Oulussa. Lauantaina puheenjohtajaksi valitun Anderssonin mukaan sopimus tullaan muistamaan historiallisena palkansaajien asemaa heikentävänä sopimuksena.

– Kyse ei ole mistään muusta kuin oikeiston ikivanhasta tavoitteesta tehdä lisää tulonsiirtoja työnantajille, Andersson sanoi.

Vasemmisto haluaa Anderssonin mukaan Suomeen kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä. Hän viittasi puheessaan Göteborgissa tehtyyn kokeiluun, joka on hänen mukaansa saanut kansainvälistä huomiota ja josta myös New York Times on käynyt raportoimassa.

– Ei Suomi nouse sillä, että jokainen meistä sinnittelee kuusi minuuttia pidempään työpaikallaan tai että ylityöllistettyjen lähihoitajien lomarahoja vähennetään kun samalla hallitus leikkaa juuri siitä, mistä meidät maailmalla tunnetaan: osaamisesta.

– Rohkenen epäillä, että New York Times ei ole tulossa tekemään juttua Sipilä-Suomen kuusi minuuttia pidemmästä työpäivästä.

Eriarvoisuus ei ole kadonnut minnekään

Anderssonin mukaan työelämän kahtiajakautuminen on sekä vasemmiston että ammattiyhdistysliikkeen suurin tulevaisuuden haaste. Andersson haluaa tiivistää vasemmistoliiton ja ay-liikkeen yhteistyötä. Hänen mielestään työehtoja on heikennetty pienin askelin ja pienten ryhmien asemaa kurjistamalla.

– Nollatuntisopimukset olivat arkipäivää monille palvelualoilla työskenteleville maahanmuuttajille ennen kuin levisivät koskemaan joukkoa, joka edelleen laajenee laajenemistaan.

Andersson asetti tavoitteeksi, että jokaisen olisi tultava Suomessa toimeen palkallaan.

– Yhteiskuntaluokat ja eriarvoisuus eivät ole kadonneet minnekään Suomesta. Eivätkä ne katoa sillä, että kokoomuksen Petteri Orpo yrittää uudelleenmääritellä keskiluokan ahkeruudeksi.