Bangladeshissa pidätetty 5 000 ihmistä – tehoiskuilla suitsitaan väkivallan aaltoa

Bangladeshissa on kuluvalla viikolla hakattu kuoliaaksi kolme uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä. Terroristijärjestö Isis on ilmoittanut tehneensä kaikki murhat.

Ulkomaat
Värikkäällä kankaalla peitetty ruumis poliisin ympäröimänä.
Terrorismin vastaista työtä johtavan poliisikomissarion vaimo puukotettiin ja ammuttiin hengiltä Chittagongissa Bangladeshissa.EPA

Bangladeshin poliisi on pidättänyt yli 5 300 rikollisiksi epäiltyä ihmistä viime päivien tehoiskuissa. Niiden tarkoituksena on hillitä vähemmistöihin ja aktivisteihin kohdistunutta väkivaltaa.

Poliisin mukaan pidätettyjen joukossa on 85 epäiltyä islamistiradikaalia. Operaation on määrä jatkua viikon ajan, joten lisää pidätyksiä on odotettavissa.

Oppositiopuolueiden mukaan poliisi käyttää tehoiskuja tekosyynä pidättää poliittisia toisinajattelijoita. Sen mukaan suuri osa pidätetyistä on tavallisia, viattomia ihmisiä.

Useita murhia viime aikoina

Asemiehet ovat tappaneet ainakin 30 ihmistä Bangladeshissa viime vuoden alusta lähtien. Joukossa on ateistibloggaajia, liberaaleja akateemikkoja, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia aktivisteja, ulkomaisia avustustyöntekijöitä ja uskonnollisten vähemmistöjen edustajia.

Kuluvalla viikolla on hakattu kuoliaaksi hindupappi, hinduluostarin työntekijä ja kristitty kaupanomistaja. Terroristijärjestöt Isis ja al-Qaida ovat ilmoittaneet tehneensä lähes kaikki murhat.

Hallitus syyttää kotimaisia ääriaineksia

Lisäksi terrorismin vastaista työtä johtavan poliisikomissarion vaimo puukotettiin ja ammuttiin hengiltä Chittagongissa Bangladeshissa. Se kohahdutti Bangladeshin poliittista eliittiä, johon vaimo kuului.

Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina vannoikin vain muutamia päiviä murhan jälkeen, että radikaalit ainekset kitketään pois maasta. Hallitus syyttää murhista kotimaisia ääriryhmiä ja väittää, ettei siellä toimi ulkomaisia terroristijärjestöjä.

Enemmistö Bangladeshin väestöstä on muslimeja.

Lähteet: AP, AFP, Reuters