Orlandon klubi-iskussa kuoli 50 ihmistä – pahin ampumavälikohtaus Yhdysvaltain historiassa

Lisäksi 53 ihmistä on viety sairaalaan. Lääkäreiden mukaan useimpien haavoittuneiden tila on kriittinen. Ampujalla oli poliisin mukaan aseistuksenaan rynnäkkökivääri ja käsiase.

Ulkomaat
Uutisvideot: Poliisi Orlandon ammuskelusta: Kyseessä oli panttivankitilanne
Uutisvideot: Poliisi Orlandon ammuskelusta: Kyseessä oli panttivankitilanne

Orlandossa homoklubin ampumavälikohtauksessa on kuollut ainakin 50 ihmistä. Uhriluku nousi illansuussa huomattavasti aiemmasta arviosta, kun viranomaiset saivat tarkastettua yökerhon.

Lisäksi 53 ihmistä on viety sairaalaan. Lääkäreiden mukaan heistä valtaosa on kriittisessä tilassa, ja kuolleiden määrän arvoidaan vielä nousevan.

Aiemmin kerrottiin noin 20 ihmisen kuolleen. Rakennukseen ei kuitenkaan päästy pitkään aikaan sisälle räjähteiden pelossa.

Poliisi on raivannut yökerhon alueen, mistä ei löytynyt räjähteitä, mutta uhrit ovat poliisin mukaan yhä sisällä. Ampuja on kuolleiden joukossa.

Aseistautunut mies avasi tulen suositulla homoklubilla varhain sunnuntaiaamuna. Poliisi on tunnistanut hänet. 29-vuotias mies on Yhdysvaltain kansalainen, mutta hänen vanhemmillaan on tiettävästi afgaanitausta.

FBI tutkii välikohtausta terroritekona, mutta myöskään viharikoksen tai muun väkivaltarikoksen mahdollisuutta ei toistaiseksi ole suljettu pois.

Poliisi selvittää myös, onko ampujalla yhteyksiä islamistisiin ääriliikkeisiin. FBI:n mukaan viitteitä sellaiseen saattaa olla.

Ampujalla kivääri ja käsiase

Ampujalla oli poliisin mukaan aseistuksenaan AR-15 -mallinen kivääri ja käsiase. Lisäksi miehellä oli epäilyttävä esine, jota epäiltiin pommiksi.

Poliisin mukaan mitään räjähteitä ei kuitenkaan löytynyt niin klubilta kuin ampujan autostakaan.

Orlandon pormestarin mukaan kaikki uhrit on ammuttu kiväärillä.

– Verta on kaikkialla, pormestari Buddy Dyer sanoi tiedotustilaisuudessa.

FBI sanoi olevansa varma, että mitään muuta välitöntä uhkaa Yhdysvalloissa ei ole.

Ampuja avasi tulen kello kahden aikaan yöllä paikallista aikaa. Yökerho oli juuri sulkeutumassa.

Mies saapui paikalle pakettiautolla. Hän alkoi ensiksi vaihtaa laukauksia yökerhon turvamiehen kanssa, minkä jälkeen ampuja meni sisälle ja otti panttivankeja.

Tilanne ratkesi siihen, että poliisi lähetti erikoisjoukkonsa klubiin noin kello viideltä. Erikoisjoukot mursivat oven panssaroidulla ajoneuvolla, jolloin kymmeniä panttivankeja pääsi pakoon, ja sen jälkeen ampuivat epäillyn tekijän.

Orlandon ammuskelu on pahin ampumajoukkosurma Yhdysvaltain historiassa. Vuonna 2007 Virginia Tech -yliopistossa kuoli 32 ihmistä.