1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viharikos vai terrorismi? – Orlandon epäillyn isä sanoo poikansa suuttuneen homosuudelmasta, Isis juhlii Twitterissä

Ampuja työskenteli vartijana ja hänellä oli turvallisuuskoulutus sekä luvat aseisiin. Epäillyn isän mukaan motiivit eivät olleet uskonnolliset.

FBI:n joukot partioivat yökerhon edustalla Orlandossa sunnuntaina. Kuva: AOP

Yhdysvalloissa viranomaiset selvittävät parhaillaan motiiveja Orlandon homoyökerhon joukkosurmaan. Liittovaltion poliisi FBI on sanonut tutkivansa tekoa terrorismina, mutta myös viharikosmotiivi on mahdollinen.

Ampuja oli 29-vuotias floridalaismies. NBC-kanava (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut epäillyn isää. Isän mukaan kyseessä ei ollut uskonnollisesti motivoitunut teko.

Isän mukaan hänen poikansa oli muutama viikko sitten suuttunut valtavasti nähtyään kahden homomiehen suutelevan Miamissa Floridassa. 29-vuotiaan mukaan suuteleminen ja koskettelu ei ollut sopivaa hänen vaimonsa ja poikansa edessä.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä uskonnon kanssa, sanoi ampujan isä Mir Seddique.

Isä pyysi myös poikansa tekoa anteeksi ja sanoi, ettei heillä ollut aavistustakaan tämän suunnitelmista.

Ampuja oli syntynyt New Yorkissa. Hänen perheensä mukaan mies työskenteli vartijana ja hänellä oli turvallisuuskoulutus sekä luvat aseisiin.

Miehellä oli myös alempi korkeakoulututkinto kriminologiasta. Hän oli naimisissa ja hänellä oli 3-vuotias poika. 

Isis julkaisi Twitter-kuvan

Toisaalta viranomaiset tutkivat myös ampujan mahdollisia yhteyksiä äärijärjestöihin.

Terroristijärjestö Isisiä lähellä oleva Twitter-tili julkaisi sunnuntai-iltana kuvan, jonka se sanoo esittävän ampujaa. Myös muut islamilaisiin ääriliikkeisiin lähellä olevat Twitter-tilit juhlivat ammuskelua.

Uutistoimisto Reutersille puhuneet yhdysvaltalaisviranomaiset sanovat, että minkäänlaisia todisteita ampujan yhteyksistä niin Isisiin kuin muihinkaan äärijärjestöihin ei toistaiseksi ole löytynyt.