Hyppää sisältöön

Ilkka Suominen: Kokoomus liian markkinaliberaali

Kokoomuksen kunniapuheenjohtaja ei usko, että mikään muuttuu puolueen politiikan linjassa puheenjohtajan vaihdoksen myötä.

Ilkka Suominen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kokoomuksen kunniapuheenjohtajan Ilkka Suominen osallistui viikonloppuna puoluekokoukseen Lappeenrannassa. Kokous huipentui, kun Petteri Orpo syrjäytti Alexander Stubbin puheenjohtajan paikalta. Suominen uskoo, että väki poistui kokouksesta rauhallisin mielin.

– Aika selvällä enemmistöllä Petteri Orpo valittiin. Ja jos positiivista sanoo, niin kuitenkin porukka taitaa lähteä tästä rauhallisella mielellä, vaikka oli aika kireä tämä taistelu.

Suominen johti kokoomusta 1979–1991. Petteri Orpo sanoi sunnuntaina linjapuheessaan olleensa ylpeä niistä periaatteista, joita Suominen puheenjohtajana edusti. Suominen muistuttaa, että puheenjohtajan linja on arjessa aika kapoinen.

– Kyllä ne kaikki ovat minun linjaani noudattaneet, kun ovat tulleet puheenjohtajiksi. Puheenjohtajan arki on sitä, että se linja on aika kapoinen ja sitä vain on noudatettava. Mutta puheenjohtajan tärkein tehtävä on pitää puolue yhtenäisenä.

Suominen: Poliitiikan sisältö ei muutu

Suomisen mukaan puoluekokouksessa käyty puheenjohtajavaali oli enemmän henkilö- kuin linjavaali. Hän ei usko, että mikään muuttuu kokoomuksen politiikan sisällössä, vaikka puheenjohtaja vaihtuikin Stubbista Orpoon.

– En minä usko, että mikään muuttuu. Kyllä tämä on ollut enemmänkin henkien taistelu tämä puheenjohtajakisa, kuin että monipuoluehallituksessa yhtäkkiä pienin hallituspuolue voisi muuttaa kauhean paljon.

Lepomäen markkinaliberalismissa ei eroa valtavirtaan

Paitsi puheenjohtajan vaihtumisesta, tullaan Lappeenrannan kokous muistamaan myös Elina Lepomäen näyttävästä puheenjohtajakampanjasta.

– Hän nousi kärkiasiantuntijakaartiin, ja erinomaisen miellyttävällä olemuksellla varmasti pitää paikkansa, jos vain jaksaa politiikassa pysyä.

Suominen ei näe, että Lepomäen markkinaliberaalit näkemykset eroavat paljoa kokoomuksen nykylinjasta.

– Hänen ainoa linjansa on tämä talouspuoli, se on hänen vahva puolensa. Ja politiikassa on niin paljon muuta. Kyllähän minäkin olen joskus tätä nykykokoomusta kauhistellut, että se on vähän liiankin markkinaliberaali, että ei se Elina niin kauhean paljon siitä valtavirrasta eronnut, tuhahtaa Suominen.