Tutkija: Huomio kiinnittyy terrorismiin, ei aselakeihin

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvelee, että aselakien sijaan keskusteluun nousee se, miten vastaavanlaiset iskut voidaan tulevaisuudessa estää. Yhdysvaltain historian pahimmassa ampumavälikohtauksessa kuoli ainakin 50 ihmistä.

Kotimaa
Mika Aaltola
Mika AaltolaMauri Ratilainen / AOP

Orlandon yökerhoammuskelun vaikutukset Yhdysvaltain aselainsäädäntöön jäänevät vähäisiksi. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, etteivät vaatimukset tiukemmasta aselaista nousee amerikkalaiseen keskusteluun ammuskelun tiimoilta.

– Jos se on terroristi-isku, niin silloin huomio ei käänny aselakeihin, vaan siihen, miten tällainen radikaali toiminta voidaan tulevaisuudessa estää, Aaltola sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui illalla Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa ammuskelua niin terroriteoksi kuin viharikokseksi. Obama käytti puheessaan termiä act of terror (terroriteko), jota presidentti ei Aaltolan mukaan käytä ilman varmaa tietoa asiasta.

Obama nosti puheessaan esille aseiden helpon saatavuuden, mutta ei samalla painotuksella kuin esimerkiksi Kalifornian joulukuisen ammuskelun jälkeen. Puhe oli enemmänkin kamppailua viharikoksen ja terrorismin välillä, mikä Yhdysvalloissa kääntyy terrorismiksi, Aaltola toteaa.

Aaltola muistuttaa, että aselait jakavat erittäin jyrkästi kansan Yhdysvalloissa.

– Valitettavasti Yhdysvalloissa edes silloin, kun kouluissa on ammuskeltu lapsia, ei olla päästy eteenpäin sillä tiellä.

Isku tukee Trumpin kampanjaa

Aaltola pitää Obaman puhetta odotetunlaisena. Obama vältti politisoimasta iskua ja pyrki puheessaan yhdistämään kansakuntaa.

Yhdistämisen sijaan republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on lähtenyt kärjistämisen tielle. Trump on jo ehtinyt Twitterissä esittää, että Orlandon ampumavälikohtaus osoittaa hänen olleen oikeassa radikaalin islamin uhasta.

Aaltola katsoo Orlandon kaltaisten iskujen tukevan Trumpin vaalikampanjaa. Hän muistuttaa, että Pariisin ja Kalifornian terrori-iskut saivat Trumpin kannatuksen nousuun. Samalla iskut valtavirtaistavat Trumpin esittämät vaatimukset.

– Ihmiset hakevat refleksinomaisesti vastauksia ja se, joka on kovimmalla linjalla, yleensä saa enemmän ihmisten tukea, Aaltola sanoo.

Trumpin tiukka linja pakottaa myös demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin ottamaan tiukasti kantaa tapaukseen.

Orlandon ammuskelu on historian pahin ampumavälikohtaus Yhdysvalloissa. Ainakin 50 ihmistä kuoli, kun asemies hyökkäsi homoyökerhoon Orlandossa Floridassa. Iskussa haavoittui 53 ihmistä, joista moni on kriittisessä tilassa.