Maailma reagoi Orlandon murhenäytelmään: surunvalitteluja ja vaatimuksia aselakien kiristyksestä

Eri maiden johtajat ja yhdysvaltalaispoliitikot ovat esittäneet surunvalitteluja Orlandossa tapahtuneen 50 henkeä vaatineen ammuskelun johdosta. Tapaus on herättänyt myös keskustelua Yhdysvaltain aselaeista.

Ulkomaat
Surijoita Valkoisen talon edustalla.
Ihmiset surivat Orlandon yökerhoammuskelun uhreja Valkoisen talon edustalla Washigntonissa sunnuntaina.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain Orlandossa varhain sunnuntaina tapahtunut yökerhoammuskelu on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. Ampumavälikohtauksessa kuoli 50 ihmistä ja haavoittui 53, joista monet vakavasti. Maailman johtajat ovat esittäneet surunvalittelujaan tapahtuneesta.

Paavi Franciscus tuomitsi jyrkästi tapahtuneen ja kuvaili ampumista murhanhimoiseksi hulluudeksi ja järjettömäksi vihaksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osoitti surunvalittelunsa presidentti Barack Obamalle ja kaikille amerikkalaisille.

– Venäjä jakaa niiden tuskan ja surun, jotka menettivät läheisensä tämän raa'an rikoksen seurauksena ja toivoo pikaista paranemista haavoittuneille, sanottiin Putinin lausunnossa venäläinen uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Myös Ranskan presidentti Francois Hollande ilmoitti lausunnossaan, että Ranska ja sen kansalaiset osoittavat täyden tukensa Yhdysvalloille ja kaikille sen asukkaille koettelemuksen aikana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Orlandon tapahtumia Twitterissä.

– Suomi tuomitsee Orlandon brutaalin hyökkäyksen. Syvin osanottoni uhreille ja heidän rakkailleen, sanottiin Tasavallan presidentin kanslian lähettämässä twiitissä.

Obama ja Clinton esittivät osanottonsa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille

Yhdysvaltain johto ja poliitikot ovat kommentoineet Orlandon tapahtumia lähinnä surullisin mielin.

Presidentti Barack Obama tuomitsi ampumisen ja piti sitä erityisen surullisena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Ammuskelija avasi tulen homoyökerhossa.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton on lykännyt kaavailtua ensimmäistä yhteisesiintymistään presidentti Obaman kanssa Orlandon tapahtumien vuoksi. Clintonin oli määrä esiintyä häntä tukemaan asettuneen Obaman kanssa keskiviikkona Wisconsinissa.

Clinton kuvasi Orlandon ampumista terroriteoksi, joka vaatii kansakunnalta entistä enemmän toimia vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi. Clinton esitti myös pahoittelunsa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille.

– HLBT-yhteisö, muistakaa, että teillä on miljoonia tukijoita ympäri maan. Minä olen yksi heistä, Clinton sanoi.

Republikaanien tuleva presidenttiehdokas Donald Trump on antanut tapansa mukaan tiukkasanaisia lausuntoja. Hän mm. kehotti presidentti Obamaa eroamaan virastaan ja Hillary Clintonia lopettamaan kampanjansa.

Trump on tulkinnut Orlandon yökerhoiskun olevan todiste siitä, hän on ollut oikeassa radikaalista islamistisesta terrorismista.

– Jos Hillary Clinton ei pysty vielä tämänkään hyökkäyksen jälkeen edes sanomaan sanoja 'radikaali islam', hänen pitäisi luopua presidenttikilvasta, Trump sanoi.

Ammuskelu nosti esiin aselakien tiukennuksen

Orlandon ammuskelu on herättänyt jotkut yhdysvaltalaispoliitikot vaatimaan aselakien tiukennusta.

Esimerkiksi demokraattisenaattori Dick Durbin kehotti kongressia muuttamaan lakeja, sillä muutoin lainsäädäntöelimestä tulee hänen mielestään "rikoskumppani seuraavassa surmatapauksessa".

Toinen demokraattisenaattori, Robert Casey, sanoi antavansa heti maanantaina lakialoitteen, jossa esitetään kiristystä aseiden omistamista koskeviin sääntöihin.

Lähteet: AFP, Reuters