Analyysi: Terrorismi on myös sanojen sotaa

Orlandon ampuja on saattanut saada innoitusta Isisin terrorismista, mutta Donald Trump menee asioiden edelle puhuessaan radikaalista islamismista Yhdysvalloissa, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Ulkomaat
Yhdysvaltain lippu liehuu puolitangossa sinistä taivasta vasten Valkoisen talon katolla Orlandon yökerhoampumisen jälkeen.
Valkoisen talon lippu laskettiin puolitankoon Orlandon ampumatapauksen jälkeen.Michael Reynolds / EPA

Orlandon ampumisista oli kulunut vain muutama tunti, kun republikaanien presidenttiehdokkaaksi nouseva Donald Trump riemuitsi Twitter-viestissään "olleensa oikeassa, kuinka radikaali islamismi on saavuttanut Yhdysvallat".

Jonkin ajan kuluttua hän vaati jälleen ulkomailla syntyneiden muslimien maahantulokieltoa.

Lisäksi hän kehotti "heikkoa presidentti Barack Obamaa eroamaan, koska tämä ei tunnista radikaalia islamia".

Presidentti Obama puhui sunnuntaina amerikkalaisille koulutuksensa mukaisesti, juristin tarkkuudella. Hän ei tietenkään voinut mennä asioiden edelle. Koska tutkinta on yhä alkuvaiheessa, Obama puhui terrori-iskusta ja viharikoksesta. Muusta ei ole näyttöä.

Tiedossa on, että tekijä soitti ennen iskuaan hätänumeroon 911 ja ilmaisi jossain muodossa tukensa Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.

Vasta pitkälti sen jälkeen, kun tieto puhelinsoitosta oli tullut julkisuuteen, Isisiä lähellä oleva uutistoimisto sanoi, että järjestön taistelija olisi tehnyt Orlandon joukkomurhan.

Tätä väitettä Isisin osuudesta eivät ole vahvistaneet Isisin johto eivätkä Yhdysvaltain viranomaiset.

Sekä liittovaltion poliisi FBI että monet terrorismi-asiantuntijat tekevät selvän eron "Isisin innoittaman" ja "Isisin johtaman" iskun välille.

Yksittäinen ihminen voi innostua Isisin terrorismista ja radikalisoitua yksin, mutta on aivan eri asia väittää, että Isis olisi pystynyt määräämään ja ohjaamaan iskun Yhdysvaltain maaperällä.

Ero Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on merkittävä. Ainakin Pariisin ja Brysselin iskuihin saakka Isisin terroristit ovat pystyneet liikkumaan Euroopassa varsin vapaasti, maasta toiseen ja ja iskun jälkeen jopa maasta ulos.

Yhdysvalloissa valvonta on paljon tiukempaa, mutta ei tietenkään aukotonta.

Jos Orlandon iskun tekijä toimi suuremman joukon tuella, oletettavaa on, että hän olisi varmistanut pakenemisensa. Tukijoukoista ei ole toistaiseksi näyttöä.

Tutkijat alkavat nyt käydä läpi tekijän puhelinliikennettä. Hän paljasti itsensä soittamalla hätänumeroon. Käymällä läpi laitteen tietoja ja soittajan liikkumista, kokonaiskuva ja mahdolliset yhteydet alkavat hahmottua.

Tekijä oli FBI:n seurantalistalla ja kuultavanakin muutamaan otteeseen vuosina 2013 ja 2014. Tällä listalla on eri syistä seurattavina satoja muitakin henkilöitä. Nimiä lisätään ja poistetaan.

Orlandon iskun tekijän ex-vaimo kertoo, että mies oli väkivaltainen. Seitsemän vuotta sitten solmittu avioliitto kesti vain muutaman kuukauden, kun naisen vanhemmat hakivat tyttärensä turvaan toistuvilta pahoinpitelyiltä.

Miehen isä puolestaan keroi, että hänen poikansa "raivostui muutama kuukausi sitten Miamissa, jossa hän näki miesparin suutelevan".

Sosiaalinen media on nopea väline kaikkiin tarkoituksiin – sen avulla terroristijärjestö tai sen tukijat voivat ottaa kyseenalaisen kunnian yksittäisen tekijän teosta.

Samalla nopeudella poliitikko voi yrittää nostaa kannatustaan ja julistaa viisauttaan "mitä minä sanoin" -tyyliin. Totuus on, että Trumpin kannatus on noussut ampumavälikohtausten ja terroritekojen yhteydessä.

Trump on twiitannut asiasta muun muassa seuraavasti:

Demokraattien tuleva presidenttiehdokas Hillary Clinton ja presidentti Obama ovat peruneet keskiviikoksi valmistellun yhteisen kampanja-avauksen Wisconsinissa.

KORJAUS 13.6.2016 klo 8.18: Jutusta on poistettu lause, jossa sanottiin, ettei Trump ole osoittanut myötätuntoa uhreille, sekä lisätty kaksi Trumpin twiittiä aiheesta.