Sairauslomalla viisi päivää ilman lääkärintodistusta – Kotka tyytyväinen kokeiluun

Kotkan kaupunki on saanut hyviä tuloksia sairauspoissaolojen myöntämisestä jopa viideksi päiväksi työntekijän omalla ilmoituksella. Kaupunki on esimerkiksi onnistunut säästämään työterveyskustannuksissa. Esimiehet jatkaisivat vuoden ajan kokeilussa ollutta käytäntöä.

sairauspoissaolo
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Kotkan kaupunki aloitti vuosi sitten heinäkuussa kokeilun, jossa sairauslomalla voi olla esimiehen luvalla viisi päivää entisen kolmen päivän sijaan.

Kokeilun tavoitteena on ollut karsia turhia lääkärikäyntejä. Siinä ollaan myös onnistuttu, sillä kaupungin työntekijät ovat käyttäneet työterveyshuoltoa aiempaa vähemmän. Kaupunki on säästänyt työterveyskustannuksissa liki 93 000 euroa. Työterveyslääkärien sairaanhoidollisten toimenpiteiden kustannukset ovat tästä summasta noin 66 000 euroa.

Asiaa on seurattu vuoden 2015 heinäkuusta kuluvan vuoden maaliskuun loppuun, ja verrattu edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Kaupungin henkilöstön sairauspoissaolojen määrä lisääntyi noin 1100 päivällä. Yksittäisten sairauspoissaolojaksot ovat kuitenkin jonkin verran lyhentyneet.

Valtaosa kaupungin esimiehistä kannattaa käytännön jatkamista. Tänään kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään, että kokeilua jatkettaisiin vuoden loppuun.

Myös työterveyslaitos on tutkinut sairauspoissaolojen omailmoituksen käyttöönottoa. TTL:n mukaan sairauslomat lyhenevät työntekijän arvioidessa itse omaa työkykyään.

Tutkimuksen mukaan omailmoituksella tehty sairauspoissaolo kestää keskimäärin 1,6 päivää. Sen sijaan, jos lääkäri kirjoittaa sairauslomaa kolme päivää, ne kaikki yleensä pidetään, vaikka kunto sallisi työhön paluun jo aiemmin.