Politiikan toimittajien arvio puoluekokousten jälkeen: Ministerimäärästä keskustellaan vakavasti

Ylen, Helsingin Sanomien ja Iltalehden politiikan toimittajat arvelevat, että kokoomuksen puoluejohtajakisan hävinnyt ja valtiovarainministerin paikalta siirtyvä Alexander Stubb tuskin ottaa toista ministerisalkkua.

Kotimaa
Riikka Uosukainen, Tommi Parkkonen ja Marko Junkkari.
Politiikantoimittajat Riikka Uosukainen, Tommi Parkkonen ja Marko Junkkari ruotivat puolueiden puheenjohtajavalintoja.

Viikonlopun puoluekokoukset vaikuttavat paitsi ministerikierrätykseen, mahdollisesti myös ministerien määrän lisäämiseen, arvioivat kokouksissa valvoneet politiikantoimittajat. Sisäministeri Petteri Orpo voitti kokoomuksen puheenjohtajuuskisan ja ottaa Alexander Stubbilla olleen valtiovarainministerin salkun.

Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen, Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari ja Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen ruotivat aihetta Ylen aamu-tv:ssä.

"Ministerikeskustelusta vaikea" 

Orpo keskustelee tänään pääministeri Juha Sipilän kanssa tulevasta.

– Uskon, että ministerimäärän lisäämisestä puhutaan ihan oikeasti. Puhuin eilen Orpon kanssa, ja hän vakuutti, ettei se ole kynnyskysymys, mutta uskon, että sitä mietitään vakavasti, Parkkonen sanoi.

Uosukaisen mukaan tällä hetkellä ongelmana on se, että tietyillä salkun kantajalla on ruuhkaksi asti asioita. Heitä ovat esimerkiksi sisäministeri, työministeri sekä sosiaali- ja terveysministeri.

– Voisin kuvitella, että näistä keskustellaan. Mutta toisaalta Sipilälle strateginen johtaminen ja ministerien tiukka määrä on todella tärkeää. Mutta miten hän selviää siitä, ettei hän pettäisi, sanoi Uosukainen.

Samaa pohti Junkkari.

– Kauhean vaikeaa se tulee olemaan, sillä silloin kaikkien hallituspuolueiden tulisi saada ministeri, jolloin ministerien määrä palautuisi täsmällisesti samaan määrään kuin edellisellä hallituskaudella, Junkkari kommentoi.

"Stubbin työelämään valtava muutos"

Muun muassa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan lähdöstä on puhuttu, mutta politiikan toimittajat eivät usko, että he lähtevät hallituksesta. Toimittajat arvelevat, että ainoastaan sisäministerin salkku vaihtuu, ja Orpon tilalle valitaan toinen henkilö. Voisiko se olla Alexander Stubb?

– Ei varmaankaan, vastasivat kaikki toimittajat yhteen ääneen.

Uosukainen sanoi, että esimerkiksi Paula Risikko voisi olla yksi vaihtoehto.

Toimittajat arvelivat, että Stubb luopuu ylipäätään ministerin tehtävästä.

– On potentiaalinen skenaario, että Stubb toteaa, että kiitos, mutta mielestäni puolueen puheenjohtajalle ja ministerinpaikalle pitää olla kentän kannatus, mutta minulla ei sitä ole. Ja sitten hän vetäytyy korrektisti, Parkkonen sanoi.

Junkkari huomauttaa, että Stubb ei ole ollut rivikansanedustajana päivääkään.

– Kyllähän tämä valtava muutos tulee olemaan hänen omaan työelämäänsä: ei ole enää esimerkiksi avustajaa, autokuskia tai sihteeriä, Junkkari sanoi.