Kuka on Orlandon ampuja Omar Mateen?

29-vuotias ampuja oli vartija ja perheenisä, jota oli aiemmin epäilty ääri-islamilaisista kytköksistä. Ampujan tunteneet puolestaan kertovat väkivaltaisesta ja mieleltään epävakaasta miehestä, jolla oli vihanhallintaongelmia.

Vihanhallinta
Omar Mateenin omakuva.
Orlandon poliisi julkisti sunnuntaina kuvan yökerhossa 50 ihmistä surmanneesta Omar Mateenista.Orlandon poliisi / EPA

Orlandolaisessa yökerhossa 50 ihmistä surmannut Omar Mateen oli 29-vuotias afganistanilaistaustainen muslimi, jonka mahdollisia ääri-islamilaisia kytköksiä Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI oli aiemmin selvittänyt tämän radikaalien kannanottojen takia.

Läheiset ovat kuitenkin puhuneet Mateenista väkivaltaisena, mieleltään epävakaana ja ennakkoluuloisena miehenä, joka ei ollut osoittanut merkkejä uskonnollisesta radikalismista.

Oliko Mateenilla Isis-yhteyksiä?

FBI:n mukaan Mateen ilmeisesti soitti itse juuri ennen joukkomurhaa hätänumeeroon ja ilmoitti olevansa on ääri-islamilaisen Isis-järjestön kannattaja.

Isisiä lähellä oleva uutistoimisto Amaq sanoi iskun jälkeen, että Orlandon joukkomurhan olisi tehnyt Isisin taistelija.

Terroristiasiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan todisteita siitä, että isku olisi Isisin käsialaa tai että äärijärjestö olisi etukäteen tiennyt siitä, uutiskanava ABC sanoo. (siirryt toiseen palveluun)

FBI kuulusteli Mateenia vuosina 2013 ja 2014, kun hän oli esittänyt työtovereilleen äärijärjestöjä tukevia kommentteja, mutta kuulustelut eivät johtaneet jatkotoimiin.

FBI:n edustaja Ronald Hopper sanoo, ettei Matee ollut iskun alla tutkimuksen tai tarkkailun alaisena, ABC kertoo.

Työnantajakin oli tutkinut taustoja

Matee syntyi New Yorkissa, jonne hänen vanhempansa olivat muuttaneet Afganistanista. Hän muutti sittemmin Fort Pierceen Floridaan noin 150 kilometrin kilometrin päähän Orlandosta.

Matee oli työskentellyt turvallisuusyritys G4S:lle vuodesta 2007 lähtien. Hänellä oli alempi korkeakoultutkinto kriminologiasta ja luvat kantamiinsa aseisiin.

Yhtiössä hänestä oli tehty taustatutkimukset sekä vuonna 2007 että vuonna 2013. Niissä ei ilmennyt mitään huolestuttavaa, yhtiö kertoo.

Ex-vaimo kertoo väkivallasta

Mateen tunteneet ovat maalanneet kuvaa väkivaltaisesta ja ennakkoluuloisesta miehestä. Hän kävi säännöllisesti moskeijassa, mutta erityisen uskonnolliseksi häntä ei kuvata.

Mateen oli naimisissa ja hänellä oli tiettävästi noin 3-vuotias poika. Avioliitto oli Mateenin toinen.

Ensimmäinen avioliitto päättyi vuonna 2011. Entinen vaimo on iskun jälkeen kuvannut Mateenia henkisesti epävakaaksi ja väkivaltaiseksi. Ex-vaimon mukaan mies eristi hänet perheestään ja pahoinpiteli häntä.

Mateen käytti ex-vaimon mukaan steroideja. Niiden käyttö voi aiheuttaa (siirryt toiseen palveluun) mielialojen vaihtelua ja psyykkisiä häiriöitä. Mateenin lapsuudentuttava kertoo tämän harrastaneen kehonrakennusta.

"Ennakkoluuloja, vihanhallintaongelmia"

Mateen harjoitti islaminuskoa, mutta uskonnollisen radikalismin merkkejä ex-vaimo ei tässä havainnut.

Orlandon ammuskelun uhrien muistoksi jätettyjä kukkia.
Ihmiset ovat muistaneet Orlandon ammuskelun uhreja kukin ja muistosanoin.EPA / John G. Mabanglo

Lapsuudentuttavan mukaan Mateen puhui mielellään uskonnosta ja saattoi olla pelottava kiistellessään. Hänellä saattoi olla joitakin vihanhallintaongelmia, hän sanoo.

Tuttava ei kuitenkaan koskaan kuullut Mateenin loukkaavan homoja tai naisia.

Mateenin isä on iskun jälkeen kertonut, että hänen poikansa suuttui vastikään, kun näki kahden miehen suutelevan kadulla.

Isä sanoo, ettei iskulla ollut mitään tekemistä uskonnon kanssa. Perhe ei hänen mukaansa tiennyt mitään pojan suunnitelmista ja on yhtä järkyttynyt kuin muutkin yhdysvaltalaiset.

Uutistoimistojen mukaan isä on pitänyt satelliittikanavalla satunnaisesti tv-ohjelmaa, jossa hän on esittänyt Afganistanin nykyisen johdon ja Pakistanin vastaisia mielipiteitä.

Imaami: Hiljainen ja hymyilevä

Mateenin käyttämän moskeijan imaami Syed Safeeq Rahman kertoo, että Mateen tuli rukoilemaan kolme, neljä kertaa viikossa. Poika oli hänen mukanaan.

Imaami sanoo, ettei Mateen jäänyt juttelemaan, vaan lähti palveluksen päätyttyä. Hän ei puhunut, mutta hymyili ja kätteli, Rahman sanoo.

– Emme osanneet odottaa tällaista. Opetamme rauhaa ja oikeudenmukaisuutta, imaami sanoo.

Hän arvelee, että Mateenilla on täytynyt olla jonkinlaisia psykologisia tai vihanhallintaan liittyviä ongelmia. Hänen mukaansa Mateen on saattanut radikalisoitua internetin kautta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset