Suomalaisasiantuntija iskusta homobaariin: ”Huolestuttavaa, ovatko tämänkaltaiset iskut tulevaisuudessa mahdollisia”

Seksuaalivähemmistöjen joutuminen Isisin iskujen kohteeksi on länsimaissa epätavallista. Suomessa viranomaiset seuraavat yhteyksiä jihadistiseen liikehdintään, jotta Orlandon kaltaisilta iskuilta vältyttäisiin.

Aamu-tv
Antti Paronen ja Mika Aaltola.
Yhdysvaltain Orlandossa sattui eilen tiettävästi maan historian pahin joukkoampuminen. Onko kyse viharikoksesta, terrorismista vai jostain muusta. Sitä pohtivat ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen.

Ampumavälikohtaus yhdysvaltalaisessa Orlandon kaupungissa ei yllättänyt Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolaa. Sen sijaan iskujen kohde, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, oli epätyypillisesti valittu.

– Vähemmistöt eivät välttämättä ole ensimmäinen kohde, jolla saa mittavan näkyvyyden teolleen. Toisaalta Isisin innoittama terrori esimerkiksi Lähi-idän alueella on ottanut jo sukupuolivähemmistöt huomioon väkivallan määrässään, Aaltola arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

Hän painottaa, että iskun taustat on selvitettävä perinpohjaisesti.

– Huolestuttavaa on se, onko kyseessä ilmiö. Ovatko juuri tämänkaltaiset iskut mahdollisia tulevaisuudessakin?

"Isku ei nosta uhkaa Suomessa"

Yhdysvaltain historian pahin ampumavälikohtaus ei asiantuntijoiden mukaan vaikuta turvallisuuteen Suomessa. Sotatieteiden tohtori Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta muistuttaa silti, että seurannassa on paljon ihmisiä täälläkin.

– Suojelupoliisi on aiemmin ilmoittanut, että liikehdintää Suomessa on ja yhteydet jihadistiseen liikehdintään ovat kasvaneet. Myös suomalaiset turvallisuusviranomaiset tekevät kaikkensa, ettei tällaisia iskuja tapahtuisi.

Paronen kuitenkin toteaa, ettei mahdollisuutta voi sulkea kokonaan pois.

– Kaikkia seurannassa olevia ei voida vangita tai eristää yhteiskunnasta.