Los Angeles juhli pride-tapahtumaa Orlandon veriteon varjossa

Los Angelesissa juhlittiin seksuaalivähemmistöjen pride-tapahtumaa Orlandon tapahtumien varjossa. Osallistujat surivat tapahtunutta, mutta muistuttivat, ettei mitään ihmisryhmää saisi tuomita yksittäisen ihmisen teon perusteella.

Ulkomaat
LA Pride -marssi Santa Monica Boulevardilla.
LA Pride -marssi Santa Monica Boulevardilla.Tomi Hinkkanen

Arviolta 300 000 ihmistä osallistui viikonloppuna seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumaan Los Angelesissa. Juhlimista kuitenkin varjosti floridalaiseen gay-kansan suosimaan yökerhoon tehty terrori-isku, jossa 50 ihmistä kuoli. Los Angelesissa poliisi pidätti vähän ennen pride-tapahtuman alkua miehen, jonka autosta löytyi rynnäkkökivääreitä, käsiase ja jauhemaista räjähdysainetta.

Aiemmin viranomaiset kertoivat, että mies olisi aikonut tehdä vahinkoa Pride-kulkueelle. Myöhemmin poliisi kuitenkin totesi, että mies ei olisi sanonut näin, vaan ainoastaan aikovansa osallistua kulkueeseen. Sekaannuksen kerrottiin johtuneen poliisin johdon saamista vääristä tiedoista.

– Tällä hetkellä emme tiedä, että miehellä olisi ollut yhteyksiä Orlandon murhaajaan, mutta kun kyseessä on kaksi samanaikaista suurta tapahtumaa, se aiheuttaa epäilyksiä. Varmasti asia selvitetään lähipäivinä kun kuulusteluista saadaan lisätietoja, arvelee luutnantti Don Mueller Los Angelesin sheriffin toimistosta Ylen uutisille.

Mueller oli mukana Pride-tapahtumassa yhdessä miehensä Oriel Angelion kanssa. Virkavalta harjoittelee säännöllisesti terrorismin ja ampumistapausten varalta yhdessä palolaitoksen kanssa.

Luutnantti Don Mueller marssi yhdessä miehensä Oriel Angelion kanssa.
Luutnantti Don Mueller marssi yhdessä miehensä Oriel Angelion kanssa. Don Mueller

– Tällaiset tapaukset ovat ikävä kyllä realiteettia yhteiskunnassamme. Niitä tapahtuu vääjäämättä. Kysymys ei ole siitä, missä, vaan milloin, luutnantti tietää.

"Rakkaus voittaa aina lopussa"

Santa Monica Boulevard oli sunnuntaina suljettu liikenteeltä. Tuhannet ihmiset reunustivat katua festivaalilauttojen ja -autojen lipuessa ohi. Kulkueessa nähtiin muun muassa Los Angelesin pormestari Eric Garcetti ja poliisipäällikkö Charlie Bec, paikallispoliitikkoja ja julkkiksia.

Kristin Jaeger seisoi kadunvarressa hurraamassa plakaatti kädessään, jossa luki "Olette upeita, rukoilkaa Orlandon puolesta".

– Tänään, kun minun olisi pitänyt tuntea iloa ja ylpeyttä, heräsinkin suru-uutiseen. Se teki minut murheelliseksi. Rakkaus voittaa aina lopussa, Kristin uskoo.

Hän toivoo, ettei Orlandon terroriteosta koituisi reaktiota muslimeja vastaan.

– Yhden ihmisen teko ei saisi leimata koko ihmisryhmää. Emmehän haluaisi oman yhteisömmekään ryvettyvän yhden ihmisen takia, Kristin toteaa.

– Olen huomannut, että gay-yhteisö on paljon anteeksiantavampaa kuin monet muut yhteisöt. Me ymmärrämme, miltä syrjintä tuntuu. Tämä ei ole ryhmä, joka kääntyy toista ihmisjoukkoa vastaan. Minusta terrori-iskun tekijän etnisellä taustalla tai uskonnolla ei ole mitään tekemistä itse teon kanssa, uskoo moottoripyöränsä vieressä paraatia seuraava Mikey Koffman.

"Emme ole tehneet kenellekään pahaa"

Yhdysvaltain etelävaltiosta LA Prideen olivat matkanneet kolme afroamerikkalaista kaverusta.

– Tämä on väärin. Emme ole tehneet kenellekään mitään pahaa, Atlantasta oleva Courtland Fleurinord murehtii.

– Tämä tapaus osoittaa, kuinka sekaisin Amerikka on. Viha on yhä hyvin paljon elossa. Meidän homomiesten ja -naisten on yhdistyttävä. Lopulta meillä on vain toisemme, olemme yhtä perhettä, myös Georgian osavaltiosta kotoisin oleva Arnez Kennedy sanoo.

Ihminen ei voi alkaa pelätä ulos menemistä

Gregory Locke

Joukon kolmas, Devandre, asuu Floridan Jacksonvillessä, vain parin tunnin ajomatkan päässä Orlandosta. Pulse-yökerho, jossa veriteko tapahtui, on miehelle tuttu paikka. Kaverit ovatkin ottaneet häneen yhteyttä tarkistaakseen, että hän on kunnossa.

– Kyllä tämä masentaa, mutta uhrit eivät voi juhlia, joten juhlimme heidän puolestaan, Devandre tilittää.

Muslimeja ei saa syyllistää

Philip Capo Equality California -järjestöstä koetti rekisteröidä yleisön jäseniä äänestäjiksi.

– Meidän on keksittävä tapoja, joilla saamme nämä teot loppumaan. Yksi tapa on mennä äänestämään ja patistaa poliitikkoja tekemään maailmastamme turvallisemman, Capo selittää.

Näitä keinoja olisivat hänen mielestään muun muassa aselakien tiukentaminen. Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on ehdottanut muslimeille tilapäistä maahantulokieltoa. Se ei saa Capolta kannatusta.

– Se on monella tavalla huono idea. Ensinnäkin, se on perustuslain vastaista. Ihmistä ei voi diskriminoida sen pohjalta, mitä uskontoa tämä edustaa.

– Toisekseen, maailmassa on miljardi muslimia, ja vain pieni osa heistä tekee terroritekoja. Tarvitsemme muslimien enemmistön puolellemme ja auttamaan meitä tunnistamaan potentiaaliset terroristit. Jos kiellämme heidän maahantulonsa, emme saa heidän tukeaan terrorisminvastaiselle taistelulle. Sitä paitsi maassamme on muslimeja, jotka auttavat meitä, Capo perustelee.

Lucia Chappelle ja Amy Coe.
Lucia Chappelle ja Amy Coe.Tomi Hinkkanen

Ei valtaa pelolle

Transnainen Amy Lacoe pelkää Trumpin saavan vettä myllyynsä Orlandon veriteosta.

– Donald Trump käyttää ihmisten pelkoja ja ennakkoasenteita hyväkseen. Hän on jo twiitannut asiasta, Amy huokaa.

Kaikki haastateltavat tuntuivat olevan yksimielisiä siitä, että pelolle ei pidä antaa valtaa. Lihaksikas Gregory Locke toimii tanssijana läheisessä Mickeyn gay-klubissa.

– Orlandon tapahtuma ei muuta sitä, miten elän elämäni. Ihminen ei voi alkaa pelätä ulos menemistä tai muuta jokapäiväistä toimintaa. Terroristit haluavat pelotella meitä, emmekä saa antaa heidän voittaa, Gregory painottaa.

Tomi Hinkkanen, Los Angeles