1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Niemenharju, Pihtipudas

Pienen kunnan miljoonapaukku: Niemenharjun matkailukeskus nousi harjaan Pihtiputaalla

Niemenharjun matkailukeskusinvestointi on kunnalle lähes yhtä suuri hanke kuin muutaman vuoden takainen koulukeskuksen rakentaminen.

Niemenharju, Pihtipudas
Niemenharjun matkailukeskuksen liimapuupalkkinen julkisivu.
Niemenharjun matkailukeskuksen liimapuupalkkinen julkisivu.Riikka Pennanen / Yle

Niemenharjun matkailukeskuksen päärakennus on noussut harjakorkeuteen Pihtiputaalla. Aivan tavallisesta talonharjasta ei ole kyse, sillä liimapuupalkit kohoavat paikalla kahdeksaan metriin – arkkitehtuurin (siirryt toiseen palveluun) onkin tarkoitus olla pysäyttävää.

– Niemenharju on aikanaan ollut yksi maamme merkittävimmistä pysähtymispaikoista. Välillä on ollut vähän hiipuneempi aika, mutta nyt toivottavasti on käsillä uusi alku, sanoo Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen.

Elokuun lopulla valmistuva matkailualue on tällä hetkellä kunnan suurin investointi. Se tuo kuntaan 10–15 työpaikkaa.

– Kunnan osuus kiinteistöyhtiössä on 4,5 miljoonaa euroa. Lisäksi tiejärjestelyjen osuus on noin miljoona euroa. Myös yrittäjä tekee aika monella sadalla tuhannella eurolla omia investointejaan, Kinnunen kertoo.

Investointi on suuruusluokaltaan lähes samassa mittakaavassa kuin muutama vuosi sitten rakennettu koulukeskus.

– Tässä tulee olemaan liikenneasematoimintaa ja matkailutoimintaa pitkälle tulevaisuuteen. Tarkoitus on että tästä tulee Nelostien varren merkittävä pysähdyspaikka.

Niemenharju tarjoaa jatkossa liikenneasemapalveluja ja sekä hotelli- että mökkimajoitusta. Karavaanareille asuntovaunupaikkoja tulee viitisenkymmentä.

Kivenheiton päässä Niemenharjun matkailualueesta kunnostetaan myös perinteistä tanssilavaa. Kahden urheiluseuran ja paikallisen yrittäjän voimin Pihtiputaalla järjestyvät jatkossa myös jokaviikkoiset lavatanssit. Lisäksi lähistölle Lylylampeen on tulossa kalastajille lohilampi.

Ari Kinnusta Pihtiputaalla haastatteli Riikka Pennanen.