Mitä emme vielä tiedä? – Orlandon verilöylyn avoimet kysymykset

Yhdysvalloissa viranomaiset yrittävät kuumeisesti selvittää Orlandon joukkosurman tapahtumia. Iskun epäillystä tekijästä on tihkunut tietoja, mutta tapahtumaketju homobaarissa on vielä epäselvä.

Ulkomaat
Surevia ihmisiä kynttilöiden kanssa
Ihmisiä kerääntyi kunnioittamaan joukkosurman uhrien muistoa Orlandossa sunnuntaina.Ryan Stone / EPA

Mitä baarissa oikein tapahtui? Pulse-baarin tapahtumien etenemisestä ei ole jäsentynyttä kuvaa. Varmuudella tiedetään, että afgaanitaustainen amerikkalaismies aloitti ampumisen hieman kello kahden jälkeen paikallista aikaa aamuyöllä.

Kello 2:09 Pulse julkaisi Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ilmoituksen: Poistukaa baarista ja juoskaa kauas.

Baarissa oli ampumisen alkaessa yli 300 ihmistä. Osa onnistui pakenemaan takaovesta, kun ovimies kaatoi asiakas- ja henkilökuntatilat erottavan väliseinän.

Noin aamuviideltä poliisit yrittivät sisään baariin pelastamaan loukkuun jääneitä. Pelastusyritys viivästyi, koska poliisit tulkitsivat robottikameran kuvissa näkyneen patterin ampujan asettamaksi räjähteeksi. Pommiepäilys viivästytti ensihoitajien pääsyä uhrien luokse.

Mitä baarissa tapahtui tuon kolmen tunnin aikana, on keskeinen kysymys, johon haetaan vastausta. Silminnäkijöiden mukaan ampuja ampui konetuliaseella useita sarjoja täydessä baarissa, mikä selittää uhrien suuren määrän.

Viranomaiset eivät ole vielä kertoneet tapahtumien kulusta. Lisäksi epäselvää on, miten ja miksi hyökkäys muuttui jonkinlaiseksi panttivankitilanteeksi. Osa baarin asiakkaista lähetti hätääntyneitä viestejä sukulaisilleen baarin vessasta.

Miksi baariin hyökättiin? Viranomaiset tutkivat, oliko kyse viharikoksesta vai terrori-iskusta. Terroritulkintaa on vahvistanut tieto siitä, että mies soitti joskus hyökkäyksen aikoihin hätänumeroon ja antoi jonkinlaisen uskollisuuden valan terroristijärjestö Isisille ja sen johtajalle Abu Bakr al-Bagdadille.

Toisaalta miehen kerrotaan kimmastuneen homoparin suudelmasta, mikä viittaisi viharikokseen. Lisäksi miehen ex-vaimo on kuvaillut tätä väkivaltaiseksi, tasapainottomaksi, kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaksi steroidien käyttäjäksi.

– Kaveri näyttää olleen aika sekaisin päästään ilman ulkopuolista apua, sanoo nimetön virkamieslähde uutistoimisto Reutersille.

Lue lisää ampuja Omar Mateenista.

Mikä on Isisin todellinen rooli? Isis on kehottanut niin sanottuja yksinäisiä susia tekemään iskuja. Maanantaina Isisin virallinen radiokanava Albayan kertoi, että hyökkäyksen olisi tehnyt "Isisin taistelija". Järjestöön kytketty uutistoimisto Amaq esitti saman väitteen jo sunnuntaina.

Terroristijärjestöt ovat hanakoita ottamaan kunniaa iskuista. Vielä ei kuitenkaan ole selvyyttä, oliko hyökkääjällä suoria kytköksiä järjestöön tai tiesikö järjestö ennakkoon hyökkäyksestä.

Yhdysvaltain viranomaisilla ei ole ainakaan toistaiseksi tietoa mahdollisista rikoskumppaneista.

Terrorismitutkija Leena Malkki arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että maanantaiaamun tietojen valossa isku vaikuttaa ennemminkin Isis-järjestön inspiroimalta kuin sen tekemältä.

Orlandon verilöylyn uhrien määrä? Tällä hetkellä tiedetään, että joukkosurmassa kuoli 50 ihmistä ampuja mukaan lukien. Heistä 39 kuoli baariin, kaksi baarin ulkopuolelle ja loput matkalla sairaalaan.

Lisäksi yli 50 ihmistä on loukkaantunut, monet heistä vakavasti. Sairaalalähteiden mukaan heillä on vammoja rinnan alueella ja raajoissa. Viranomaiset pelkäävät, että osa haavoittuneista kuolee vammoihinsa.

Lähteet: AP, Reuters