1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ilmaston lämpenemisen aiheuttamaksi epäilty outo kraatteri kasvaa Siperiassa

Venäläisen tutkijan mukaan kraatterin muodostuminen saattoi johtua ikiroutaiselle maalle tyypillisestä prosessista, jossa maaperästä vapautuu kaasua.

Kuva: The Siberian Times

Taimyrin niemimaalle Siperiassa kolmisen vuotta sitten yllättäen ilmestynyt kraatteri kummastuttaa edelleen tutkijoita.

Kun alueella liikkuvat paimentolaiset löysivät kraatterin, se oli noin neljä metriä leveä ja sata metriä syvä. Puolessatoista vuodessa kraatteri kuitenkin kasvoi niin, että se oli läpimitaltaan noin 70 metriä.

Kraatterin uskotaan sittemmin laajentuneen edelleen, mutta alueella ei ole vierailtu sen syrjäisen sijainnin takia.

Viimeisimmällä tutkimusmatkalla havaittiin, että kraatterin sisälle on syntynyt järvi, kun sitä ympäröivän maaston ikirouta on sulanut. Asiantuntijoiden mukaan seuraavaksi kraatterin reunat romahtavat ja kraatteri yhdistyy osaksi läheistä järveä.

Räjähdys synnytti kraaterin?

Tutkija Vladimir Epifanov kertoo asukkaiden havainneen runsaat kolme vuotta sitten voimakkaan räjähdyksen noin sadan kilometrin päässä Taimyrin kraatterista. Samaan aikaan taivaanrannassa kraatterin suunnassa näkyi valonkajoa.

Noin kuukautta aiemmin Tšeljabinskissa oli maahan syöksynyt iso meteori, joten Taimyrin asukkaat arvelivat myös tämän räjähdyksen olleen meteorin aiheuttama. Jotkut epäilivät jopa Maahan tulleiden avaruuden muukalaisten synnyttäneen sen.

Lopullista totuutta ei tiedetä vieläkään, mutta vallitsevien teorioiden mukaan Taimyrin kraatteri ja kymmenet muut kraatterit läheisellä Yamalin niemimaalla ovat joko pingojen tai metaaniräjähdysten synnyttämiä. 

Pingot ovat samankaltaisia geologisia muodostumia kuin Suomessa tavattavat palsat. Ne ovat eräänlaisia jäätulppia, jotka nousevat ympäröivän maaperän yläpuolelle. Sulaessaan nopeasti pingo voi romahduttaa allaan olevan maaperän ja siten synnyttää kraatterin.

Metaania puolestaa vapautuisi sulavasta turvemassasta. Sekä pingojen sulamisen että metaaniräjähdysten syynä pidetään ilmaston lämpenemistä.

Taimyrissa räjähdystä epäiltiin, koska laajalle alueelle kraatterin ympärille oli levinnyt maata ja jäänkappaleita.

Tutkija Epifanov ei kuitenkaan ole vakuuttunut Taimyrin kraatterin yhteydestä ilmastonmuutokseen. Hänen mukaansa kyse olisi ikiroutaisille alueille tyypillisestä prosessista, jossa kaasua vapautuu maaperästä. 

Kraatterin laajenemisesta kertoo siberiantimes.com. (siirryt toiseen palveluun) Osoitteesta löytyy lisää kuvia kraatterista. Myös Youtubessa (siirryt toiseen palveluun)on julkaistu äskettäin video kraatterista.