Yhdistys herätti museoalueen eloon lupaviidakosta huolimatta – "Tässäkin puistossa on varmasti 16 eri viranomaista päättämässä"

Entiset työväenasuntomuseon rakennukset ja lähiympäristö ovat heränneet eloon Kouvolassa. Kaupunki luovutti rakennukset tänä vuonna paikalliselle yhdistykselle, joka kumppaneineen järjestää puistossa nyt muun muassa kesäkerhoja lapsille.

Kotimaa
Kettumäen kansanpuistossa toimii myös kesäkahvila
Minna Heikura / Yle

Kettumäen kansanpuisto Kuusankoskella kuhisee elämää maanantaiaamupäivällä. Kaupungin sulkeman entisen työväenasuntomuseon rakennuksissa toimii jo muun muassa kesäkahvila.

Kansanpuiston avajaisia vietettiin sunnuntaina.

– Olin yllättynyt, että porukkaa oli niin paljon. Täällä kävi arviolta 300-500 ihmistä ja vauvasta vaariin, myhäilee Kettumäen kansanpuisto ry:n puheenjohtaja Tanja Kukkola.

Kaupunki lahjoitti tänä vuonna museorakennukset yhdistykselle, jolla on käyttöoikeus myös runsaan kahden hehtaarin maa-alueeseen. Kaupunki ei myöskään peri yhdistykseltä vuokraa alueen maasta.

Yhdistyksen puheenjohtaja on tyytyväinen nykytilanteeseen, vaikka byrokratia yllätti.

– Tiesin, että Suomi on byrokraattinen maa, mutta se, että sitä oli näin paljon, oli minulle yllätys. Piti hakea useita lupia ja tässäkin puistossa on varmasti 16-17 eri viranomaista, jotka päättävät asioista, sanoo Tanja Kukkola.

Kesäkerhoja ja kotieläinpiha

Yhdistyksen ja sen kumppaneiden voimin Kettumäen kansanpuistoalueelle on polkaistu erilaista toimintaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa järjestetään kesäkerhoja lähinnä kouluikäisille lapsille. Alueella voi myös tutustua esimerkiksi perinnerakentamiseen. Myös kotieläinpiha houkuttelee muun muassa lapsiperheitä.

Kettumäen kansanpuistossa on myös kotieläinpiha
Kettumäen kansanpuisto -yhdistyksen puheenjohtaja silittää Lilja-lammastaMinna Heikura / Yle

– Saimme yhdeltä harrastajalampurilta lainaksi kolme lammasta kesäksi. Sen lisäksi meillä on kani ja myös kanoja sekä kukkoja tulossa, sanoo Kukkola.

Alue on yhdistyksen käytössä sopimukseen mukaan 25 vuotta. Työ on vielä alussa, eikä yhdistys ole vielä voinut hakea kunnolla esimerkiksi avustusrahoja.

Läheisistä kerrostaloista ihmisiä on tullut jo tänne muun muassa haravoimaan ja nikkaroimaan.

Tanja Kukkola

– Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa lähtee. Toivon tänne sellaista yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä.Läheisistä kerrostaloista ihmisiä on tullut jo tänne muun muassa haravoimaan ja nikkaroimaan, sanoo Kettumäen kansanpuisto ry:n puheenjohtaja Tanja Kukkola.

Ainakin kesäkahvila ja kotieläinpiha aiotaan pitää auki koko kesän. Kansanpuistossa vapaaehtoisten lisäksi työskentelee tukityöllistettyjä Kouvolan Seudun Työttömistä.

Yhteislauluiltoja ja oma kuoro viritteillä

Kyläpapaksi esittäytyvä Olli Anttila huolehtii muun muassa siitä, että yleisö saa viihdykettä.

– Lauluiltoja haitarilla ja kitaralla säestettynä on tulossa.

Anttila näyttää myös esimerkiksi maskottiaan ja käsinukkeaan Jekku-koiraa.

– Opetan sen puhumaan ennen kuin lapset tulevat tänne, virnistää Anttila.

Olisi haaveena, että saataisiin tänne Kettumäelle musiikin harrastelu- ja puuhastelukerho sekä kuoro.

Olli Anttila

Kyläpappa toivottaa myös soittajat ja laulajat ottamaan yhteyttä.

– Olisi haaveena, että saataisiin tänne Kettumäelle musiikin harrastelu- ja puuhastelukerho sekä kuoro.